Національна школа суддів України

Забезпечення сталості та єдності судової практики адміністративними судами

15 травня 2023 року Національна школа суддів України розпочала проведення онлайн-підготовки для підтримання кваліфікації суддів та помічників суддів окружних адміністративних судів, програма якої включає семінар-практикум “Судові витрати: практика правозастосування у судах адміністративної юрисдикції”. Навчання організовано та проводиться Львівським регіональним відділенням НШСУ.

Тижневу підготовку відкрив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, який наголосив, що програма навчання формувалась з урахуванням запитів суддівської спільноти, а також висловив вдячність голові та суддям Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду за постійний робочий контакт і досягнутий рівень співпраці, що є надзвичайно важливим для формування єдності судової практики.

Із вітальним словом до учасників звернувся голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, який привітав учасників, побажав їм конструктивного спілкування та наголосив, що незалежно від досвіду роботи суддею – навчання має бути його постійним та добрим супутником. Голова КАС також підкреслив, що стратегічно правильним є спільне навчання суддів із їх помічниками, адже вони є однієї командою, яка разом працює задля винесення законного судового рішення.

Директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна у своєму вступному слові коротко ознайомила слухачів із правилами і особливостями проходження онлайн-підготовки та наголосила на важливості спільної інтерактивної роботи.

До проведення навчання було залучено: суддю Великої Палати Верховного Суду Олександра Золотнікова; суддів Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Альберта Єзерова, Андрія Жука, Анну Бучик, Наталію Коваленко, Володимира Кравчука, Наталію Блажівську, Яна Берназюка, Ірину Желтобрюх; суддю Вищого адміністративного суду України у відставці Олександра Ситникова; суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду Оксану Гінду та Тетяну Шинкар; суддю Львівського окружного адміністративного суду Оксану Клименко; менеджерку проєкту РЄ “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”,  кандидатку юридичних наук Ірину Кушнір; старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. Корецького НАН України, заступника голови Правління Центру політико-правових реформ, кандидата юридичних наук, національного експерта Проєкту ЄС “Право-Justice” Віктора Тимощука; старшого національного експерта Проєкту ЄС “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні” Олександра Шатковського та головну наукову співробітницю відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатку філологічних наук, доцентку Оксану Кабиш.

Підготовка має на меті поглибити знання суддів, що допомагатимуть їм у здійсненні їх професійної діяльності та обговорити колізійні норми і судову практику.

Серед тем, що виноситимуться на розгляд аудиторії є:

– застосування Конституції України під час здійснення правосуддя;

– особливості застосування процесуальних строків в умовах воєнного стану;

– особливості написання судових рішень суддями окружних адміністративних судів;

– представництво в адміністративному судочинстві;

– акцентуаційна компетентність судді;

– вирішення адміністративних спорів між суб’єктами владних повноважень;

– розгляд спорів щодо публічних закупівель адміністративними судами;

– процесуальний примус в адміністративному судочинстві.

Слухачі у співпраці із викладачами-тренерами аналізуватимуть Закон України “Про адміністративну процедуру” та його вплив на здійснення адміністративного судочинства; актуальну судову практику у сфері містобудування та архітектури, а також правові позиції Великої Палати Верховного Суду за результатами розгляду справ, переданих на її розгляд для вирішення виключної правової проблеми або відступу від висновку щодо застосування норм  права в подібних відносинах та правові позиції у сфері оподаткування. Належну увагу буде приділено розгляду і обговоренню практики Європейського суду з прав людини, зокрема щодо захисту прав платників податків в світлі рішень ЄСПЛ.

Із програмою онлайн-підготовки можна ознайомитись тут.