Національна школа суддів України

Забезпечення правової допомоги та психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам

28 лютого 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів семінар “Забезпечення та реалізація прав внутрішньо переміщених осіб”. 

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Консультативною місією Європейського Союзу та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна подякувала партнерам за можливість очного формату обговорення проблем, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи та представила фаховий викладацький склад, залучений до проведення навчання.

У своєму вступному слові директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин привітав слухачів та звернув увагу аудиторії на виклики праву, пов’язані з вторгненням російської федерації в Україну та збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб. Він закликав учасників ділитись своїми порадами і коментарями для того, щоб спільно надавати якомога якіснішу допомогу постраждалим.

Тренер з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркус Ролофс привітав учасників та презентував основні напрями роботи семінару. Він висловив вневненість, що комунікація суддівської спільноти із центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги є зараз дуже важливою, адже питання внутрішньо переміщених осіб, - це питання мільйонів українців, що втратили свої домівки.

До проведення семінару було залучено суддю Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, викладача Національної школи суддів України Ігоря Чорного; заступницю голови ГО “Центр “Жіночі перспективи” Марту Чумало; головну юрисконсультку, адвокатку ГО “Центр “Жіночі перспективи” Галину Федькович; заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Віру Іськович; директора Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марію Николаїшин та в. о. начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Олену Гирбу.

З метою поглиблення знань суддів про гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб учасники разом із тренерами проаналізували судову практику та обговорювали необхідність врахування психологічних особливостей такої категорії осіб при розгляді справ за їх участі. Тренери семінару також закцентували увагу слухачів на особливостях розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством та сімейних спорів, за участі ВПО.

Учасникам, які попередньо були розділені на групи, було запропоновано до вирішення кейси щодо допомоги фахівцями БПД внутрішньо переміщеним особам в форматі “жива книга” із наступним обговоренням його результатів.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.