Національна школа суддів України

Врегулювання спорів за допомогою медіації

13 листопада 2018 року в місті Хмельницькому Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадською спілкою “Українська академія медіації” за підтримки   Агентства  США з міжнародного розвитку (USAID), в рамках програми “Нове правосуддя” проведено семінар для суддів місцевих судів Хмельницької області та Хмельницького апеляційного суду на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.

Семінар відкрила заступник директора Чернівецького  регіонального  відділення Тетяна Аілінчій, яка привітала учасників та подякувала  за співпрацю  громадській спілці “Українська академія медіації”.

З вітальними промовами до учасників заходу звернулись голова Хмельницького апеляційного суду Сергій Болотін та викладачі суддя Турійського районного суду Волинської області Ольга Турак, завідувач кафедри публічного права юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, доктор юридичних наук Руслана Гаврилюк.

Основне завдання цього заходу – оволодіння суддями базовими навичками та техніками медіатора для використання при здійсненні правосуддя під час спілкування з учасниками судового процесу.

Програмою семінару  передбачено загальний огляд позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України; вивчення критерій, які можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіацій.

Під час заходу викладачі провели модеровану дискусію. Учасники активно обговорювали проблемні питання та можливість застосування медіації, а також отримали змістовні відповіді на всі свої запитання.

Після закінчення судді  поділилися враженнями і висловлять свої побажання та пропозиції.