Національна школа суддів України

Вирішення справ про домашнє насильство

5 травня 2023 року Одеське і Харківське регіональні відділення провели семінар для суддів і помічників суддів місцевих загальних судів Домашнє насильство: актуальні питання та судова практика”.

Навчальний захід відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який ознайомив слухачів з регламентом та умовами проходження онлайн-навчання. Заступник директора Харківського РВ Яна Шевцова побажала присутнім мирного й плідного дня.

Провести семінар запрошено суддів Максима Кравченка, Олексія Тандира, Тетяну Шевиріну та Ірину Яковець – головного наукового співробітника відділу дослідження проблем кримінального та кримінально-виконавчого законодавства Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України, доктора юридичних наук, старшого наукового співробітника.

Згідно з програмою учасники розглянули роль судді при вирішенні справ про домашнє насильство, дізнались про канадський досвід та обговорили національні механізми захисту від домашнього насильства.

Тренери порівняли терміновий заборонний, обмежувальний приписи; обмежувальні заходи при обранні запобіжного заходу та обмежувальні заходи при призначенні покарання, а також ознайомили із суб’єктами та інструментами роботи з кривдниками та профілактики нових правопорушень:

На завершення учасники отримали роз’яснення фахівців щодо спірних питань, поділились власним досвідом.