Національна школа суддів України

Відновне правосуддя та медіація як дієвий інструмент вирішення конфліктів

5 квітня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів семінар “Перспективи розвитку в Україні відновних підходів у кримінальному провадженні”.

 Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Консультативною місією Європейського Союзу та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна подякувала партнерам за можливість продовжити цикл заходів про розвиток відновних підходів у кримінальному провадженні. Очільниця відділення також зазначила про значне зростання інтересу до теми медіації у суспільстві.

Тренер з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркус Ролофс привітав учасників та розповів про медіацію, як про шлях до оптимізації роботи суду, адже досвід інших країн демонструє, що це справді дієвий інструмент. Він також зазначив, що радий продовжувати співпрацю із Національною школою суддів України, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області та побажав слухачам плідної роботи.

У своєму вступному слові заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Віра Іськович коротко розповіла про роботу Центру щодо відновних підходів для неповнолітніх, яка триває із 2019 року та представила залучених до викладання тренерів.

До проведення семінару було залучено начальницю Управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірину Бондаренко та юриста, медіатора, кандидата юридичних наук Ірину Федорич. Захід модерувала також медіатор, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у  Львівській області  Віра Іськович.

З метою поглиблення знань суддів у сфері відновного правосуддя та медіації учасники разом із тренерами оглянули та проаналізували національне та міжнародне законодавство з цих питань.

Слухачам було запропоновано до вирішення кейси звернень, які передавались посередникам з числа адвокатів у межах реалізації у Львівській області пілотного проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” на виконання наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21 січня 2019 року № 172/5/10 та звернень, які передавались медіаторам у межах проекту “Впровадження відновного правосуддя в Україні”, реалізованого ГО ”Інститут миру і порозуміння” у співпраці з Верховним Судом, за підтримки UNDF із наступним обговоренням його результатів.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.