Національна школа суддів України

Відкриття нового проєкту Ради Європи

27 березня 2023 року ректор Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна взяли участь у відкритті нового проєкту РЄ “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”, який впроваджується Департаментом з питань імплементації прав людини, стандартів правосуддя та правової співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Рада Європи на період 2023–2024 роки.

Вітальними словами захід розпочали керівник Департаменту з питань імплементації прав людини, стандартів правосуддя та правової співпраці, Генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи Фредерік Долт, голова Касаційного цивільного суду в складі Верховного Суду Борис Гулько, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Ради суддів України Богдан Моніч та Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

У виступі Микола Оніщук відмітив високий рівень тривалої співпраці з проєктами РЄ з підтримки судової гілки влади, а також привітав ініціативу Ради Європи щодо запровадження нового дворічного проєкту, ключовою метою якого є покращення системи доступу громадян до правосуддя в Україні. Ректор також зауважив, що для Національної школи суддів України було надзвичайно важливим побачити у цьому проєкті можливість розширення і поглиблення навчання українських суддів з тематики відшкодування шкоди громадянам, завданої діями держави-агресора, особливо у контексті формування належних практик щодо розгляду даної категорії справ.

Під час заходу координатором проєктів РЄ відділу програм співпраці Андрієм Кавакіним та менеджеркою Проєкту Іриною Кушнір було презентовано новий проєкт Ради Європи “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”, а також окреслено його ключові цілі, завдання та напрямки імплементації. Було зазначено, що основною метою проєкту є сприяння розвитку української системи правосуддя у відповідності до європейських стандартів через удосконалення законодавства і судової практики, а також підтримка діяльності органів судового самоврядування в умовах війни та післявоєнного періоду.

Крім того, національними та міжнародними експертами Ради Європи було представлено та винесено на обговорення висновки дослідження проєкту “Підтримка судової влади України для забезпечення кращого доступу до правосуддя” щодо єдності практики апеляційних судів в Україні, інструментів забезпечення єдності судової практики, застосовних у державах-членах Ради Європи, застосування касаційних фільтрів Верховним Судом.

Затим відбулася загальна дискусія, упродовж якої бенефіціари проєкту з України мали змогу поінформувати партнерів про пріоритетні напрями співпраці з новим Проєктом.

Проректор Наталія Шукліна поінформувала про три стратегічні напрями подальшої співпраці Національної школа суддів України з представленим Проєктом. Серед них: розвиток практики (розробка тренінгів) національних судів у справах щодо відшкодування шкоди, завданої діями держави-агресора; актуалізація існуючих тренінгів для суддів з питань застосування практики національних судів, зокрема, у контексті статті 6  Європейської конвенції з прав людини щодо єдності судової практики та застосування принципу юридичної визначеності; розробка тренінгу “Написання судового рішення по воєнним та іншим міжнародним злочинам” (вже є попередні домовленості про розробку цього тренінгу протягом найближчих 6 місяців).

Учасниками заходу з нагоди відкриття нового Проєкту були судді Верховного Суду, члени Вищої ради правосуддя, представники Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, народні депутати України, представники національних органів державної влади України, представники міжнародних організацій та проєктів, представники та експерти Ради Європи.