Національна школа суддів України

Від Русі до України: вітчизняна історія та українська мова в контексті державотворення (IX-XVIII століття)

10 травня 2023 року Національна школа суддів України провела апробацію семінару-практикуму “Від Русі до України: вітчизняна історія та українська мова в контексті державотворення (IX-XVIII століття)” для помічників суддів і працівників апаратів судів.

Викладачами семінару-практикуму є завідувач кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін історичного факультету Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України, голова предметної комісії з історії МОН України Олександр Потильчак та головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

Під час навчання слухачі спростували імперські й радянські міфи про історичне минуле України, її мови та державності, сформували критичне ставлення до історіографічної, лінгвістичної спадщини, історичних і лінгвістичних джерел, сформували усвідомлення наступності тисячолітніх традицій української державності та мови від Києво-Руської держави, Запорізької Січі, Гетьманщини до українських державних утворень доби Національної революції 1917–1921 рр. і сучасної незалежної України.

Викладачі використовували нові інтерактивні методи навчання, демонстрували цікаві навчальні відео та  практичні завдання для обговорення.

Учасники семінару-практикуму працювали із текстом історичного джерела, обговорювали відеофрагменти, брали активну участь у лекціях-бесідах.

Навчальний захід пройшов успішно та продуктивно, про що свідчать вдячні відгуки слухачів у анкетах зворотного зв’язку.