Національна школа суддів України

Верховенство права та принципи адміністративного судочинства

8–10 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела онлайн підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів місцевих окружних та апеляційних адміністративних судів.

Начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький відкрив підготовку, привітав учасників навчального заходу та ознайомив з порядком проходження онлайн навчання і включеними до програми питаннями.

Розпочав підготовку суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко, з доповіддю про імідж судової влади в діях помічника судді в умовах воєнного стану.

Культурі професійного мовлення юриста слухачі навчилися разом із філологинею, головною науковою співробітницею відділу підготовки викладачів ( тренерів) Національної школи суддів України Оксаною Кабиш.

Психологиня відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів Анжеліка Фарафонова запропонувала до обговорення засоби подолання наслідків психотравми в умовах воєнного стану, а також надала учасникам практичні поради щодо розвитку навичок саморегуляції та рекомендації щодо керування стресом, як протидії професійному вигоранню

Актуальним був семінар-практикум, проведений у межах даної підготовки щодо судової дискреції в адміністративному судочинстві, який представили слухацькій аудиторії група досвідчених викладачів-експертів у складі начальника відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Любові Гончар, судді Вищого адміністративного суду України Світлани Головчук, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ірини Верби.

Надзвичайно цікавою та пізнавальною була інтерактивна лекція щодо стандартів написання судових рішень в адміністративних справах, з якою виступив суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Олександр Ситников.

Про процесуальний примус в адміністративному судочинстві слухачі дізналися на лекції судді Львівського окружного адміністративного суду Оксани Клименко.

На завершення підготовки Олександр Круть директор Центру судових експертиз “Альтернатива” запропонував учасникам до вивчення й ознайомлення напрямки розвитку судової експертизи в контексті чинного адміністративного законодавства та особливості їх призначення в адміністративних справах.

Під час навчання слухачі мали можливість удосконалити свої знання та практичні навички необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, змогли обмінятися досвідом, отримати відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.