Національна школа суддів України

Важливі аспекти розгляду справ щодо біженців та шукачів захисту

11 листопада 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів та Восьмого апеляційного адміністративного суду семінар “Особливості розгляду справ щодо затримання, примусового повернення, примусового видворення іноземців та осіб без громадянства з дотриманням принципу невислання в умовах воєнного стану”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Благодійним фондом “Право на захист” та Міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат” NEEKA.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна подякувала учасникам і міжнародним партнерам за участь у семінарі і можливість обговорення дуже важливої і чутливої теми.

Менеджер проєкту правової допомоги біженцям та особам без громадянства БФ “Право на захист” Світлана Бутенко ознайомила слухачів із Програмою та побажала їм плідних дискусій.

Заступник директора МФОЗНС “Регіон Карпат” NEEKA Роман Бігунець висловив вдячність учасникам за зацікавленість до теми заходу і приділений час. Він запевнив, що фонд у співпраці із своїми партнерами продовжуватиме надавати допомогу усім вразливим категоріям населення України, які в у мовах воєнного стану потребують підтримки.

У своєму вступному слові адвокат МФОЗНС “Регіон Карпат” NEEKA Олександр Лучинець представив викладачів залучених до проведення заходу та коротко окреслив заплановані завдання.

Семінар провели радник Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців із правових питань Оксана Бабич; суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Андрій Жук; суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва; лектор-психолог, БФ “Право на захист” Михайло Савчук; адвокатка, експертка БФ “Право на захист” Юлія Черватюк та адвокат МФОЗНС “Регіон Карпат” NEEKA Олександр Лучинець.

Програма заходу була насичена практичною інформацією та темами, що особливо актуальні в умовах повномасштабного військового вторгнення. З метою обміну досвідом у сфері розгляду судових спорів було проведено модеровані дискусії. Серед питань, що поглиблено розглядались були умови перетину державного кордону України визнаними біженцями, особами, які потребують додаткового захисту, та шукачами захисту під час воєнного стану та взаємодія центрів БВПД з органами та підрозділами ДПкС та ДМС України у питаннях затримань шукачів захисту. Викладачами надавалась для аналізу і обговорення практика Європейського суду з прав людини з питань принципу невислання у контексті інституту міжнародного захисту. Належну увагу було приділено психологічному аспекту особливостей розгляду судами справ щодо біженців та шукачів захисту. Також із учасниками детально обговорювались особливості провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання, примусового повернення чи примусового видворення іноземців або осіб без громадянства за межі території України в умовах воєнного стану.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.