Національна школа суддів України

Юрисдикція національних судів щодо воєнних злочинів у справах про відшкодування шкоди громадянам України, завданої рф та її агентами

18 жовтня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Національним інститутом юстиції Болгарії та Тренінговим центром прокурорів України за сприяння Проєкту “Право-Justice” і Європейської мережі суддівської освіти (EJTN) провели онлайн–вебінар з метою підвищення кваліфікації суддів та прокурорів “Подолання судового імунітету високопосадовців рф та юрисдикція національних судів щодо воєнних злочинів у справах про відшкодування шкоди громадянам України”.

Роботу вебінару відкрили заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко та заступник директора Тренінгового центру прокурорів України Андрій Орлеан.

Викладачем чергового вебінару була юридичний радник Міжнародного кримінального суду, доктор Татіана Бачварова, яка в ході своєї презентації детально обговорила із суддями та прокурорами питання щодо шляхів відповідальності за збитки, завдані росією та її агентами під час збройного конфлікту в Україні, та імунітету від кримінального переслідування в горизонтальних і вертикальних відносинах держав.

Після ключової доповіді відбулася сесія запитань-відповідей, у ході якої  слухачі вебінару мали можливість поставити викладачці додаткові питання з тематики її виступу та предметно подискутувати з озвученої проблематики.

Проведене навчання за безпосередньої участі визнаної міжнародної експертки продемонструвало зацікавленість суддів і прокурорів в отриманні додаткових знать про міжнародні практику та механізми відшкодування шкоди громадянам у справах щодо воєнних злочинів.

За результатами пройденого навчання слухачі заповнили анкети зворотного зв’язку, у яких поділилися враженнями, зауваженнями і побажаннями щодо корисності та практичності прослуханого матеріалу.