Національна школа суддів України

Юридичні позиції Верховного Суду та Конституційного Суду України у господарській юрисдикції

20–24 лютого 2023 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів.

Очільниця Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал привітала суддівську аудиторію та закцентувала увагу присутніх на правилах роботи в онлайн-режимі.

У проведенні підготовки беруть участь судді Верховного Суду  Надія Багай, Олександр Банасько, Віталій Зуєв, Олена Кібенко, Лариса Рогач, Віталій Уркевич, Юрій Чумак; суддя Конституційного Суду України Галина Юровська; судді місцевих господарських судів Олена  Сковородіна та Оксана Ярешко; фахівці Національної школи суддів України Наталія Ахтирська, Оксана Кабиш й Андрій Маслюк; доцент кафедри цивільного права №1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, кандидат  юридичних наук Олег Печений.

Упродовж підготовки судді поглиблять професійні знання та покращать свої практичні навички з питань захисту порушеного права у практиці Верховного Суду. Обговорять особливості розгляду та вирішення  господарськими судами спорів з приводу постійного користування землею та спорів, що виникають у сфері оренди землі; особливості розгляду та вирішення господарським судом корпоративних спорів, актуальні питання щодо відповідальності за порушення господарських зобов’язань. Проаналізують актуальну судову практику в справах про банкрутство, практику Верховного Суду стосовно доказів та доказування в господарському процесі.  Разом із цим детально дослідять особливості розгляду та  вирішення  спорів з приводу оренди державного та комунального майна, спорів, що виникають із забезпечення виконання кредитних зобов’язань. Розглянуть питання щодо участі прокурора у господарському процесі. Ознайомляться із новітніми юридичними позиціями  Конституційного Суду України  при розгляді господарських спорів. Поспілкуються із колегами щодо актуальних рішень ЄСПЛ  та з питань застосування Європейської конвенції з прав людини і практики ЄСПЛ у господарському судочинстві, а також з інших питань.

Окрім цього, програмою підготовки передбачена участь суддів місцевих господарських судів у тренінгу “Спори про захист права власності у господарській діяльності”.

Із повним текстом програми підготовки можна ознайомитись за посиланням

За результатами участі у підготовці слухачі отримають Сертифікат Національної школи суддів України.