Національна школа суддів України

Упровадження сервісів для вразливих користувачів судів

16 червня 2021 року Національна школа суддів України розпочала триденну онлайн–підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судового засідання місцевих загальних, апеляційних судів та Вищого антикорупційного суду.

Відкрила онлайнові заняття керівниця відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук, яка  ознайомила учасників та учасниць із питаннями, що передбачені у програмі занять.

Підготовка розпочалася з удосконалення знань і навичок із культури українського ділового мовлення, що є надзвичайно важливою складовою ефективного та якісного виконання секретарями своїх професійних обов’язків. Мистецтво ділового письма та процесуального документування презентує головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Оксана Кабиш.

Психологиня відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова запропонує до обговорення  психологічні аспекти комунікативної компетенції працівників апаратів судів, використання в роботі ефективних технік безконфліктного спілкування та керування конфліктами. Психологиня надасть учасникам і учасницям практичні поради щодо розвитку навичок саморегуляції та рекомендації щодо методів керування стресом, як протидії професійному вигоранню. 

Про уроки особливого етикету  працівників апаратів судів, необхідні для спілкування з особами, які мають інвалідність, зокрема, з порушеннями зору, слуху, психічними та інтелектуальними розладами учасники та учасниці підготовки дізнаються з виступу судді Горохівського районного суду Волинської області Василя Сметани.

Дотримання вимог антикорупційного законодавства та особливості роботи системи електронного декларування з практичними елементами заповнення електронних декларацій, зміни в антикорупційному законодавстві будуть предметом доповіді директора Академії фінансового моніторингу, професора, кандидата юридичних наук Ростислава Марчука.

Керівниця апарату місцевого суду міста Харкова Олена Безбородова запропонує до вивчення алгоритм дій працівників апаратів судів для забезпечення безперервної роботи суду в разі виникнення надзвичайних і кризових ситуацій.

Продовжить цю тему в розрізі особливостей роботи працівників апаратів судів в умовах карантину суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидатка юридичних наук Елла Катаєва.

Інтересним і пізнавальним буде заняття щодо концепції віктимізації та впровадження сервісів для вразливих користувачів судів, яке проведе керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король.

Заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська запропонує до обговорення питання міжнародних стандартів і національного регулювання етики працівників апаратів судів, правил поведінки працівника суду, дрес–коду та етики спілкування працівників суду в соціальних мережах.

Під час онлайн–підготовки секретарі судових засідань удосконалять знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обміняються досвідом, отримають відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.