Національна школа суддів України

Українська мова – це наш дух, наша душа, наша пісня

20 квітня 2023 року Національна школа суддів України провела для працівників апаратів місцевих та апеляційних суддів семінар-практикум “Говоримо українською правильно: фонетичні,  словотвірні та лексичні норми”.

Навчання організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, відкриваючи захід підкреслила, що  статус української мови як єдиної державної мови передбачає її вивчення та обов’язковість використання на всій території України у всіх сферах державного життя. А сьогоднішні реалії, як ніколи, яскраво показують, що українська мова є ще й фактором єдності та підгрунтям національної безпеки України та інструментом об’єднання українського суспільства,- резюмувала керівник.

Привітавши слухачів та слухачок, заступник директора Львівського регіонального відділення Тетяна Аілінчій ознайомила їх із правилами роботи під час семінару та  спонукала бути активними задля удосконалення мовленнєвих навичок.

Для проведення семінару-практикуму запрошено головну наукову співробітницю відділу підготовки викладачів (тренерів)  Національної школи суддів України, кандидатку філологічних наук, доцентку Оксану Кабиш.

Розпочинаючи роботу з слухацькою аудиторією викладачка зазначила, що він має на меті  оновити знання про фонетичні, словотвірні та лексичні норми,  а також ознайомити слухачів з особливостями національного словотворення і слововжитку.

Семінар розпочато  із мовної розминки, де потрібно було зредагувати подані словосполуки, які згодом стали предметом обговорення під час виконання практичного завдання.

Програмою семінару передбачено лекцію про словотвірні норми адже саме вони є критерієм та показником культурного розвитку суспільства, тому що такі норми встановлюють своєрідний “зразок” чи “еталон” мови. Інший блок питань було присвячено слову та його значенню.

Із програмою семінару-практикуму можна ознайомитись тут.