Національна школа суддів України

Участь потерпілих та свідків у кримінальних провадженнях

6 грудня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні (КМЄС) провела онлайн–тренінг “Участь потерпілих і свідків при розгляді справ про воєнні злочини” з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних судів.

Роботу тренінгу відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та в.о. керівника відділу верховенства права КМЄС в Україні Вероніка Крісткова, які підкреслили важливість обраної тематики заняття з огляду на ту велику кількість воєнних злочинів, які російські загарбники щодня вчиняють на території України, та велику кількість справ цієї категорії, які регулярно надходять для розгляду суддям місцевих загальних судів. А також наголосили на практичній корисності включення до програми тренінгу питань щодо психологічного аспекту роботи з потерпілими та свідками при розгляді справ про воєнні злочини.

Модерувала навчання начальниця відділу міжнародного співробітництва НШСУ Тетяна Пустовойтова.

Для проведення тренінгу було запрошено експертів з Нідерландів – старшу юристку з питань міжнародних (воєнних) злочинів окружного суду Гааги Аннелот Жюмелет, слідчу суддю з міжнародних (воєнних) злочинів окружного суду Гааги Марлен Хендрікс та спеціалістку з аналізу впливу психологічної травми  на людину (зокрема травми, спричиненої війною) Маріан Танкінк.

В ході своїх презентацій запрошені експерти обговорили із суддями питання щодо нормативно-правового забезпечення прав потерпілих осіб та свідків відповідно до законодавства Європейського Союзу, протоколу і найкращих практик роботи зі свідками у Нідерландах та ЄС, а також можливі виклики та ситуації при розгляді справ про воєнні злочини, пов’язані із заслуховуванням показань свідків, які зазнали психологічної травм.

У заключній частині навчання українські учасники та учасниці мали можливість поспілкуватися з нідерландськими фахівцями з тематики тренінгу та отримати професійні відповіді на конкретні запитання.