Національна школа суддів України

Триває робота з розроблення семінару з питань розгляду судами житлових спорів

26 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела онлайн-засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство”, присвячене розробці нового семінару для суддів місцевих загальних судів на тему “Гарантії захисту житлових прав: стала судова практика та новели правового регулювання в умовах воєнного стану”.

Роботу групи модерувала начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олена Умнова, яка окреслила учасникам основну мету та завдання проведення цієї зустрічі.

До обговорення долучились судді Катерина Котельва, Валентина Маліновська, Стелла Цибізова, Людмила Макаренко та працівниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Віра Гайдук і Юлія Найденко.

За наслідками обміну думками учасники засідання дійшли висновку про доцільність зосередження уваги слухачів семінару на найбільш актуальних питаннях щодо розгляду житлових справ, насамперед: ознайомити слухачів з конвенційними принципами захисту житлових прав громадян через практику Європейського суду з прав людини, звернути увагу на ключові правові позиції Верховного Суду у відповідній категорії справ, узагальнити новели правового регулювання житлових правовідносин, зокрема, з питань утримання житла, сплати житлово-комунальних послуг тощо, які відбулися в національному законодавстві та набули актуальності під час воєнного стану.

Учасники розподілили тематику лекцій нового семінару за напрямами, визначили строки підготовки відповідних презентацій, а також запланували наступне обговорення проектів навчальних матеріалів на 14 вересня 2022 року.

На завершення засідання групи розробники окреслили плани підготовки подальших заходів та оновлення матеріалів раніше розроблених семінарів з метою посилення їх практичної складової, доповнення презентацій тестовими і практичними завданнями.