Національна школа суддів України

Тренінг і тренінг для тренерів “Роль керівника апарату в судовому адмініструванні”

10 травня 2023 року Національна школа суддів України провела онлайн-тренінг і тренінг для тренерів “Роль керівника апарату в судовому адмініструванні” у межах підготовки та підвищення рівня кваліфікації керівників апаратів і заступників керівників апаратів місцевих і апеляційних судів.

У вітальних словах проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна відрекомендувала розробників тренінгу і подякувала їм за виконану роботу у доволі стислі строки. Звернула увагу учасників на питання, що постають перед керівниками апаратів судів, для вирішення яких прогресивним рішенням стало створення Всеукраїнської асоціації працівників судів як майданчика для обговорення актуальних проблемних питань щодо реалізації повноважень керівників апаратів судів. При цьому зазначила, що Національна школа суддів України відслідковує усі процеси, що здійснюються в роботі суду, результатом чого постала ідея розробити стійкий навчальний тренінг на допомогу керівникам апаратів судів і їх заступникам.

Загальне модерування тренінгу здійснювала директор “Вінницького навчального центру” Олена Мілієнко, яка у своїй промові зазначила, що ініціатором розробки такого актуального тренінгу була Наталія Шукліна, а розробники доклали максимум зусиль, щоб поділитися з колегами корисною інформацією та особистими напрацюваннями.

Керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко у своїй доповіді “Світові стандарти судового менеджменту” розкрив історію створення інституту судового адміністрування і запровадження посади керівника апарату суду, навівши приклади інших країн. Розповів про установи і організації, що визначають стандарти сучасного судового адміністрування. Акцентував увагу учасників на штучному інтелекті та перспективах сучасних технологій. Зокрема поділився з учасниками цікавинками сучасності – запровадженням першого у світі Суду цифрової економіки (Digital Economy Court – DEC), що є підрозділом судів Дубайського міжнародного фінансового центру (Dubai International Financial Centre – DIFC), який спільно з Dubai Future Foundation (DFF) запустив “суди майбутнього” (суди блокчейну, суди космосу, судову технічну лабораторію).

Ганна Павлевська, керівник апарату Південно-західного апеляційного господарського суду, під час виступу з лекцією “Взаємодія судових адміністраторів: керівника апарату і голови суду” розповіла про етапи національної історії судового адміністрування. Поділилася організаційним керівництвом судом та розповіла про зовнішню і внутрішню комунікацію керівника апарату суду. Розкрила принципи загальних видів управлінських відносин, зокрема основні моделі взаємодії голови суду з керівником апарату суду. Розповіла про типи прийняття управлінських рішень, основні функції управлінського спілкування, а також розглянула можливі конфліктні ситуації, продемонструвала відеофрагмент для ілюстрації конфлікту.

Керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник під час лекції “Способи мотивації працівників апарату суду” запропонувала відповісти на питання: Що вас сьогодні мотивує працювати в суді? Близько 180 учасників узяли участь в опитуванні за допомогою онлайн-сервісу “Mentimeter” і найпопулярнішими відповідями зазначили “колектив” і “відповідальність”, а отже керівників апаратів судів і їх заступників відповідальність не лякає, а мотивує до дій. Під час своєї доповіді лектор розкрила мотиваційні внутрішні та зовнішні чинники, навела статистичні результати опитування щодо мотивації працівників до роботи. Запропонувала учасникам завантажити приклад опитування щодо рівня залученості та мотивації до роботи з метою проведення діагностики працівників суду. Окрім того, навела частковий перелік цілей нематеріальної мотивації і розкрила фактори, які впливають на сприйняття нематеріальної мотивації; акцентувала увагу на поширених помилках при мотивації.

Тему “людиноорієнтованого / людиноцентричного суду” Наталя Король, керівник апарату Вінницького апеляційного суду, розкрила через верховенство права у своїй доповіді Роль керівника апарату для впровадження концепції “Людиноорієнтований суд”; запропонувала концепцію “ми для людей, а не люди для нас” через концепцію надання судових послуг. Звернула увагу, як вимірювати різні напрямки діяльності суду, навела приклади зручності перебування, “ознакування”,  комунікації, ставлення до відвідувачів і варіанти допомоги вразливим особам в суді.

Тематиці стресостійкості була присвячена доповідь керівника апарату Вінницького окружного адміністративного суду Ірини Кривешко “Емоційна стійкість працівників суду як запорука забезпечення права на доступ до правосуддя в умовах війни чи надзвичайного стану”, у якій лектор розповіла про головне правило стресостійкості, методи збереження кадрового потенціалу; навела риси характеру, на яких “тримається” стресостійкість.

Володимир Оліяр, керівник апарату Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області, продовжив тему взаємодії у своїй доповіді “Взаємодія керівника апарату суду з громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування”, запропонувавши учасникам структуру типового плану з реалізації проєкту з описом кожного етапу впровадження. Лектор окреслив можливі напрямки співпраці і розповів про участь у цільових бюджетних програмах, навів схему реалізації цільової програми, розповів про участь у грантових програмах як результат взаємодії з громадськими і неурядовими міжнародними організаціями, благодійними організаціями та ВНЗ, навівши корисний досвід такої співпраці.

Керівник апарату Зарічного районного суду м. Суми Алла Шевченко у своїй доповіді розповіла про взаємодію керівника апарату суду із службою судової охорони, правоохоронними органами, адвокатурою. Запропонувала учасникам звернути увагу на такі аспекти взаємодії зі службою судової охорони, як порядок прийняття приміщень під охорону ССО, правила пропуску осіб до приміщень суду, порядок пропуску транспортних засобів на територію і матеріальних цінностей в приміщення суду. Розповіла про взаємодію з працівниками суду, маломобільними верствами населення, з правоохоронними органами і адвокатурою, зосередивши увагу на листуванні, ознайомленні із судовими рішеннями та справами тощо.

З організаційних питань захід також супроводжували Тетяна Аілінчій, заступник директора Львівського РВ, Катерина Слюсарева, провідний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр”.