Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів з питань пробації у кримінальному судочинстві

30 листопада 2022 року Національна школа суддів України спільно з Державною установою “Центр пробації” провела онлайн–тренінг для тренерів для суддів місцевих загальних судів “Пробація у кримінальному судочинстві”.

Вітальними словами захід розпочали керівниця навчального курсу, головна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Єлизавета Ковтюк та директор Державної установи “Центр пробації” Олег Янчук, який подякував за плідну співпрацю Національній школі суддів України та вказав на особливості роботи органів пробації в умовах воєнного стану.

Заступниця директора Державної установи “Центр пробації” Олена Суботенко зазначила, що органи пробації готові для подальшої співпраці регіональними відділеннями НШСУ задля ефективної співпраці суддів та органів пробації.

Модерування заходу здійснювали заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська та провідна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Анна Швець.

Тамара Закревська виступила з презентацією “Міжнародний досвід застосування досудової, наглядової та пенітенціарної пробації”.

Судді-спікери Катерина Середа, Лілія Карабак та Тетяна Шевиріна  розкрили суть досудової та наглядової пробації. Вказали на процесуальні аспекти застосування судами законодавства з питань пробації та судового контролю за виконанням судових рішень.

Ірина Яковець, головний науковий співробітник відділу дослідження проблем кримінального та кримінально-виконавчого права Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Національної Академії правових наук України, доктор юридичних наук розкрила тему ролі органів пробації в профілактиці правопорушень та роботі з кривдниками, а також проаналізувала типові програми для кривдників.

На завершення онлайн-тренінгу виступив заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук, доцент Андрій Маслюк презентував тему “Психологічні особливості суб’єктів пробації”.

Участь в онлайн-тренінгу також взяли головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Кравчук та начальниця відділу досудової пробації Державної установи “Центр пробації” Ірина Карандюк.

Активну участь в онлайн–тренінгу взяли 15 суддів місцевих загальних судів, які обговорили проблемні аспекти застосування законодавства України з питань пробації.

Наприкінці тренінгу учасники висловили вдячність авторам презентацій, констатували про досягнення мети і цілей навчання.