Національна школа суддів України

Тренінг “Арешт і конфіскація активів”

29 червня 2022 року Національна школа суддів України за підтримки проєкту РЄ/ЄС “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” провела онлайн апробацію тренінгу для суддів “Арешт і конфіскація активів”.

Із вітальними словами до аудиторії звернувся Іван Балаклицький, начальник відділу підготовки суддів, який подякував європейським партнерам за багаторічне партнерство, привітав усіх учасників з отриманням Україною статусу кандидата у члени Європейського Союзу. Розповів про кроки країни в цьому напрямку, зокрема про прийняття Верховною Радою Закону “Про засади державної антикорупційної політики на 2021–2025 роки”, яким затверджено Антикорупційну стратегію, у реалізації якої велика роль покладається на судову систему.

Євгеній Євгенієв, начальник відділу Східної та Південно-Східної Європи Управління економічних злочинів і співробітництва Ради Європи, привітав учасників тренінгу та заявив про наміри Ради Європи зміцнювати підтримку України через програми партнерства. Зазначив, що в подальшому проєкт зосереджуватиметься на декількох головних темах: боротьба з корупцією, профілактика, запобігання відмивання коштів, арешт і конфіскація доходів від злочинної діяльності. Подякував пану Сергію Рибченку за керівництво проєктом РЄ/ЄС “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” і успішну співпрацю із Національною школою суддів України.

Модератором онлайн-тренінгу виступив Олександр Іщенко, заступник начальника відділу відділ науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України.

Міжнародний експерт проєкту, суддя з Бельгії, пан Тео Біль розпочав тренінг презентацією “Міжнародні стандарти та судова практика щодо арешту активів. Конфіскація активів: заснована на вартості конфіскація, розширена конфіскація та конфіскація у третіх осіб. Практика Європейського Суду з прав людини. Міжнародна співпраця у сфері конфіскації активів”. Також поділився власним досвідом, як слідчого судді Бельгії, навівши справу  у презентації “Відмивання коштів – розслідування”.

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів поділилася настановами щодо розгляду справ, пов’язаних із конфіскацією і спецконфіскацією, звернула увагу суддів на “Огляд судової практики Кримінального касаційного суду у складі Верховного Суду щодо застосування спеціальної конфіскації майна як заходу кримінально-правового характеру”.

Владислав Овсянніков, суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу, презентував тему “Конфіскація як вид покарання. Спеціальна конфіскація як інші заходи кримінально-правового характеру”.

Михайло Зімін, суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу, поділився презентацією “Арешт майна та незаконних активів на досудовому розслідуванні. Судова практика”.

Судді-тренери Владислав Овсянніков і Михайло Зімін спільно модерували наскрізну практичну справу з подальшим опитуванням для цілей засвоєння знань та відпрацювання суддівських навичок учасниками тренінгу.

Національна школа суддів України вдячна всім 85 суддям-слухачам з усієї України, які змогли долучитися і повністю пройти онлайн тренінг, незважаючи на обставини воєнних дій.

Слава Україні !!!