Національна школа суддів України

Свобода вираження поглядів суддів

24 квітням 2023 року відбувся круглий стіл “Презентація Висновку № 25 (2022) Консультативної ради європейських суддів “Про свободу вираження поглядів суддів”, у якому взяли участь більше ста учасників – суддів Верховного Суду, апеляційних і місцевих судів та Конституційного Суду України, представників Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Комітету Верховної Ради з питань правової політики, Міністерства юстиції України, громадських організацій, засобів масової інформації, експертів Ради Європи та Консультативної ради європейських суддів, науковців.

Його мета – представити Висновок № 25 Консультативної ради європейських суддів про свободу вираження поглядів суддів; обговорити основні положення Висновку № 25 Консультативної ради європейських суддів про свободу вираження поглядів суддів; підвищити обізнаність представників судової, законодавчої та виконавчої влади, науковців, громадськості щодо розвитку стандартів Ради Європи у сфері правосуддя.

Модераторував Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України, представник України в Консультативній раді європейських суддів.

З вітальними словами виступили Михайло Смокович, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Верховного Суду, Ліліт Данегьян-Босслер, заступниця керівниці Управління програм співробітництва Департаменту впровадження стандартів прав людини, правосуддя та правового співробітництва, Рада Європи, Анке Айлес, президент Консультативної ради європейських суддів, Арташес Мелікян, керівник Секретаріату Консультативної ради європейських суддів, Андрій Кавакін, координатор проєктів Ради Європи Управління програм співробітництва РЄ.

З основною доповіддю – “Презентація Висновку № 25 Консультативної ради європейських суддів про свободу вираження поглядів суддів” виступила доктор Янніка Ян, старша наукова співробітниця Інституту порівняльного публічного та міжнародного права Макса Планка, консультантка Ради Європи. Вона окреслила обсяг і мету Висновку № 25 (2022) КРЄС, загальні принципи та рекомендації та відповіла на запитання.

Стосовно імплементації рекомендацій виступили з доповідями: Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України, представник України в КРЄС; Єгор Краснов, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, заступник представника України в КРЄС; члени Вищої ради правосуддя Інна Плахтій, Олександр Сасевич, Оксана Блажівська; Богдан Моніч, голова Ради суддів України та ін.

Доповідачі підкреслили важливість Висновку № 25 Консультативної ради європейських суддів про свободу вираження поглядів судді, в якому акумульовані й категоризовані європейські стандарти діяльності судді, слугують путівником для судді в діяльності в сучасному суспільстві. Висновок – про суддівську етику і комунікацію для підвищення довіри до суду, знаходження балансу  між свободою вираження поглядів і стриманістю.

Від Національної школи суддів України участь у заході узяли: Оксана Шамрай, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, і працівники цього відділу – Олександр Кравчук, головний науковий співробітник, Наталія Федорченко, молодший науковий співробітник, та Ольга Кузьміна, головний спеціаліст.

Захід організований спільно Верховним Судом та Відділом програм співробітництва РЄ в рамках проєкту “Підтримка судової влади України в умовах війни і післявоєнний період”.