Національна школа суддів України

Свобода думки і слова, збирання та поширення інформації в умовах воєнного стану

4 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів лекцію “Свобода думки і слова, збирання і поширення інформації в умовах воєнного стану”.

Навчальний захід провела суддя Конституційного Суду України, кандидатка юридичних наук Галина Юровська, яка зазначила, що лекція фокусується на тих основних нормативних актах, міжнародних стандартах, які стосуються питання свободи думки і слова, збирання та поширення інформації в умовах воєнного стану. Доповідачка відмітила актуальність теми лекції та її особливе значення, адже саме під час воєнного стану виникає загроза безпеці держави. Отже, виникає дилема: чи можна обмежувати свободу думки і слова, збирання та поширення інформації, до яких меж це може бути зроблено, чому це вимагає балансу, чи не буде це загрозою для демократії?.

Крім того, Галина Юровська зауважила, що в Конституції України зазначається, що право на свободу думки і слова та право на збирання, зберігання і поширення інформації може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку. Тож викладачка скерувала суддівську аудиторію до розгляду і обговорення вимог національного законодавства, статей Конституції України, національних законодавчих актів, міжнародних стандартів з порушеного питання. Водночас слухачі й слухачки розглянули рішення Конституційного Суду, де розкриваються згадані позиції в Конституції України, практику Європейського суду, рішення іноземних конституційних судів.

Під час навчання судді та помічники суддів місцевих загальних судів долучалися до обговорення питань, обмінювалися думками та отримали ґрунтовні відповіді на запитання і практичні поради.