Національна школа суддів України

Судові комунікації справ щодо воєнних злочинів

19 квітня 2023 року відбулася установча зустріч проєкту “Судові комунікації справ щодо воєнних злочинів” (далі – Проєкт), що впроваджується ГО Вектор прав людини за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Справедливість для всіх”.

Участь у заході взяли представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, судді Верховного Суду та експерти Проєкту.

Від Національної школи суддів України участь у заході взяли начальниці відділів Оксана Шамрай та Тетяна Фулей, а також працівники НШСУ Олександр Кравчук, Ольга Кузьміна та Наталія Федорченко.

Під час зустрічі були представлені напрацювання Проєкту та обговорені очікування щодо налагодження комунікації судової влади з питань розгляду судами справ щодо воєнних злочинів. Також були окреслені завдання Проєкту, серед яких: у співпраці з представниками, зокрема комунікаційних команд судових органів та установ розробити принципи висвітлення судових справ про воєнні злочини для судів; провести практичне тренінгове навчання з менторською підтримкою для представників комунікаційних команд судів для сприяння висвітлення судових справ про воєнні злочини, використовуючи розроблені керівні принципи, на основі яких суди можуть розробити власні комунікаційні стратегії та/або комунікаційні плани, адаптовані для потреб конкретного суду.

В ході зустрічі також були представлені заплановані в межах Проєкту заходи, зокрема:

– проведення моніторингу топових іноземних та українських медіа, вебпорталу “Судової влади України”;

– зустрічі з представниками комунікаційних команд судових органів та установ, стратегічні сесії для розробки принципів висвітлення судових справ про воєнні злочини для судів;

– розробка принципів висвітлення судових справ про воєнні злочини для судів та їх представлення у межах онлайн заходу;

– проведення практичного онлайн навчання для представників комунікаційних команд судів для сприяння висвітлення судових справ про воєнні злочини;

– забезпечення менторською підтримкою учасників тренінгового навчання;

– підготовка публічної онлайнової публікації з рекомендаціями для комунікаційних команд судів щодо висвітлення справ про воєнні злочини та її представлення під час онлайн заходу.

На завершення зустрічі учасники також звернули увагу на особливості комунікації щодо розгляду справ про воєнні злочини за умови проведення розгляду без участі підсудного, а також врахування підходів щодо роботи суду із вразливими свідками та потерпілими. Запропоновано розпочати розробку алгоритму дій судді у випадку розгляду справи про воєнний злочин.

Наступні зустрічі будуть присвячені обговоренню нових напрацювань Проєкту та учасників заходу.