Національна школа суддів України

Судова практика розгляду злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості

20 квітня 2023 року Дніпровське регіональне відділення спільно з Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України проводить семінар “Розгляд справ проти статевої свободи та статевої недоторканості” для суддів місцевих загальних судів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів з використанням програми “Zoom”.

Вітальними словами навчальний захід відкрили директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ і директор Одеського регіонального відділення Володимир ПИРОГОВСЬКИЙ, які ознайомили з тематикою семінару, представили викладачів і закликали учасників брати активну участь в обговоренні проблем розгляду справ проти статевої свободи і статевої недоторканості.

Модерував семінар суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, доктор філософії в галузі права Максим ТАУС.

Для проведення семінару запрошені досвідчені судді-викладачі Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Вікторія БЕРЕЗЮК, доктор філософії в галузі права і Ганна МАЙНА, доктор філософії в галузі права.

На початку семінару суддя Ганна МАЙНА ознайомила слухачів із положеннями Стамбульської конвенції, які охоплюють низку заходів щодо запобігання та протидії насильству проти жінок та домашньому насильству; розглянула поняття статевої свободи особи та відмінність від статевої недоторканості і надала загальну характеристику кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи за чинним Кримінальним кодексом України.

Суддя Вікторія БЕРЕЗЮК зосередила увагу на розмежуванні складів злочинів, передбаченими статтями 152 та 153 КК України у чинній редакції, зупинилася на особливості та проблемах кваліфікації злочинів щодо зґвалтування та сексуального насильства.

Під час проведення лекції суддя Ганна МАЙНА розповіла про особливості кваліфікації злочинів стосовно примушування до вступу в статевий зв’язок.

Тематику щодо статевих зносин з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку та розбещення неповнолітніх (розмежування складів злочинів, особливостей кваліфікації, проблемних питань, відмежування від інших злочинів проти статевої свободи і статевої недоторканності особи), а також особливості кваліфікації домагання дитини для сексуальних цілей висвітлив суддя Максим ТАУС.

Під час семінару для поглиблення отриманих знань слухачі брали участь в експрес-опитуванні, модерованій дискусії, обговоренні проблемних питань, а також переглянули відеоматеріали.

Наприкінці семінару, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.