Національна школа суддів України

Судова експертиза: оцінювання доказів у суді

25 серпня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Центром навчання суддів та прокурорів Нідерландів і Тренінговим центром прокурорів України за сприяння Європейської мережі суддівської освіти (EJTN) провели онлайн–вебінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих та апеляційних судів “Судова експертиза (оцінювання доказів у суді)”.

Роботу  вебінару відкрили голова Керівної ради Центру навчання суддів та прокурорів Нідерландів Маргарет Блез та заступник директора Тренінгового центру прокурорів України Андрій Орлеан, які підкреслили важливість обраної тематики заняття з огляду на ту велику кількість воєнних злочинів, які російські загарбники щодня вчиняють на території України.

Модерував навчання заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко.

Викладачем вебінару була радниця з міжнародної судової експертизи, координаторка наукової підтримки у Нідерландському інституті судової експертизи пані Доріс Ерхарт, яка в ході своєї презентації обговорила із суддями та прокурорами тематику судових доказів в контексті воєнних злочинів, а також  ознайомила їх з питаннями допустимості доказів і концептом “ланцюга доказування”.

Після ключової доповіді відбулася сесія запитань-відповідей, у ході якої  слухачі вебінару мали можливість поставити викладачці додаткові питання з тематики її виступу та предметно подискутувати з озвученої проблематики.

Проведене навчання за безпосередньої участі визнаної міжнародної експертки продемонструвало зацікавленість суддів й прокурорів в отриманні додаткових знать і навичок щодо механізмів збору та оцінювання доказів у суді в контексті воєнних злочинів.

За результатами пройденого навчання слухачі заповнили анкети зворотного зв’язку, у яких поділилися враженнями, зауваженнями і побажаннями щодо корисності та практичності прослуханого матеріалу.