Національна школа суддів України

Суди для вирішення соціальних проблем

15 червня 2021 року Національна школа суддів України за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” та у співпраці з Національним суддівським коледжем (Ріно, США) продовжила серію відкритих вебінарів для суддів, помічників суддів, працівників апарату суду та адвокатів з обговорення й обміну досвідом із американськими колегами актуальних питань повсякденної суддівської діяльності.

Вебінар розпочали проректор Володимир Мазурок, керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Девід Вон та юридична радниця у Національному суддівському коледжі США Брук Семпел. Було зазначено, що суди для вирішення соціальних проблем (СВСП) є сучасною тенденцією у США та покликані вирішувати основні проблеми, що сприяють злочинній поведінці. Усі СВПС орієнтовані на певні групи людей: суди з питань наркотиків, ментального здоров’я, домашнього насильства, суди для вирішення питань ветеранів, суди із відновного правосуддя тощо. СВСП схожі на традиційні суди, але відповідача у них називають “клієнтом”. Суддя володіє широкою інформацією про клієнта та безпосередньо спілкується із ним, а також спостерігає за клієнтом, який, наприклад, потрапляє до програми лікування, упродовж якої періодично оцінює прогрес або наявні проблеми клієнта. На жаль, в Україні наразі відсутні такі суди.

Онлайнове заняття “Терапевтична юриспруденція та суди для вирішення соціальних проблем у США” провів Високоповажний суддя кримінального суду №2 округу Ель-Пасо штату Техас Роберт Анчондо. За допомогою презентації викладач поділився зі слухачами та слухачками вебінару досвідом спільної роботи відповідних державних органів і СВСП для реабілітації правопорушників і зниження ризиків рецидивів, шляхом вирішення першопричин їхньої можливої кримінальної поведінки.

Загалом у вебінарі взяло участь понад 50 осіб – суддів, помічників суддів, працівників апаратів судів, адвокатів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, тренерів Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів буде присвячений навичкам управління рухом судових справ і відбудеться 16 червня 2021 року.