Національна школа суддів України

Сервіси для вразливих користувачів суду в умовах війни: європейський досвід та українські практики

5 серпня 2022 року Проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” у межах Ініціативи “Модельні Суди” ініціював проведення онлайн–конференції “Сервіси для вразливих користувачів суду в умовах війни: європейський досвід та українські практики”, під час якої було підведено підсумки проведеного навчального курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, у якому взяли участь судді, працівники апарату суду, представники Національної школи суддів України, Служби судової охорони, Центрів з надання безоплатної правової допомоги та громадськості.

Вітальними промовами конференцію відкрили заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, заступниця голови Ради суддів України, суддя господарського суду м. Києва Оксана Марченко, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, заступник голови Служби судової охорони Олександр Баланда та головна міжнародна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice” з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант.

У виступі Микола Оніщук зазначив, що тематика конференції є надзвичайно актуальною в умовах воєнного стану, оскільки війна спонукала державу до розширення списку вразливих користувачів суду, зокрема, щодо потерпілих від усіх форм насильства. Окремо ректор наголосив на проблемі психологічного стану всіх учасників судових процесів, а відповідно їх психологічної підтримки. Тому для Національної школи суддів України та її партнерів наразі важливо врахувати цю складову сьогоднішньої реальності у процесі підготовки навчальних матеріалів тематичних курсів для представників української судової системи. Микола Оніщук також зауважив, що НШСУ не припиняла роботу в судах щодо вразливої категорії населення. Тож напрацьовані у ході конференцій та тренінгів матеріали стануть логічним доповненням до навчальних програм Національної школи суддів України з цієї тематики.

Під час конференції міжнародні та національні експерти підвели підсумків результатів навчання третього добору курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, а тренери-випускники попередніх доборів представили рішення для вразливих груп користувачів суду, запроваджених в умовах війни.

Крім того, випускники третього добору навчального курсу презентували свої дипломні проєкти щодо запровадження сервісів для вразливих осіб в умовах воєнного стану, а також обмінялися досвідом із випускниками попередніх років.