Національна школа суддів України

Серія навчальних заходів з підготовки суддів Верховного Суду

27 листопада 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з проектами Європейського Союзу “ПРАВО-Justice” та  Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” провела онлайн підготовку суддів Верховного Суду (далі – ВС), яка проходила у рамках тижневої програми підвищення та підтримання рівня кваліфікації суддів цього суду.

Вітальними словами підготовку відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, які зазначили актуальність тематики включеної до нинішньої програми підготовки суддів ВС та побажали суддям плідної роботи протягом навчального дня.

Підготовка складалася з двох сесій та інтерактивного вебінару, у ході яких судді прослухали фахові доповіді від національних та міжнародних експертів, отримали практичні поради щодо безпечної роботи з ІТ-технологіями, а також задали акцентові запитання спікерам та отримати на них професійні роз’яснення.

Модераторки підготовки:

Під час першої сесії, яку модерувала проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, з доповіддю “Судова нормотворчість в діяльності касаційних судів Європи: актуальні проблеми” виступив голова відділу Департаменту виконання судових рішень Європейського суду з прав людини, Рада Європи Павло Пушкар. Продовжила тему доповіддю “Демократія та верховенство права: Формування волі національних та міжнародних судів і мажоритарність” професор публічного права Школи права університету Сорбонни, директор магістерської програми “Права людини в Європейському Союзі”, Інститут дослідження міжнародного та європейського права університету Сорбонни Лоранс Бургорж-Ларсен.

У межах першої сесії також було проведено інтерактивний вебінар на тему “Кібербезпека в інтернеті: Практичні поради для суддів Верховного Суду”, який викликав жвавий інтерес у суддів. Під час вебінару викладачі – Олександр Іщенко, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського самоврядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук та Владислав Овсянніков, суддя Дергачівського районного суду Харківської області – поділилися із суддями теоретичним і практичним досвідом “безпечного” використання мережі Інтернет, соціальних медіа та розповіли про програмні засоби, що несуть підвищену загрозу для приватності користувача.

Другу сесію було присвячено концептуальним принципам суддівської незалежності у демократичному суспільстві, позитивним зобов’язанням держави в умовах конфлікту і внутрішнього переміщення та психологічним аспектам налагодження взаємодії у комунікації суддів. Свої презентації зробили директор Інституту східноєвропейського права та порівняльного правознавства Кельнського Університету (Німеччина), професор права, член Європейської комісії “За демократію через право” (Венеціанська Комісія), суддя Європейського суду з прав людини (2011–2019 роки) Ангеліка Нуссбергер, керівниця Проекту Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” Ганна Христова та працівники відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів НШСУ Андрій Маслюк і Анжеліка Фарафонова. Модерувала заключну частину навчань – начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей.

Проведене навчання викликало велику зацікавленість суддів в обговорюваних питання. До програми підготовки долучилися більшість суддів Верховного Суду. Загалом у навчальному заході взяло участь понад 200 слухачів та слухачок.