Національна школа суддів України

Семінар для суддів Херсонської та Миколаївської областей щодо питань застосування норм міжнародного гуманітарного права

12-13 вересня 2019 року в м. Херсоні проходить семінар для суддів Херсонської та Миколаївської областей щодо питань застосування норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права, організований Національною школою суддів України спільно з Програмою USAID «Нове правосуддя».

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна виступила з вітальною промовою на заході та зауважила, що даний захід відбувається завдяки ініціативи голови Херсонського апеляційного суду Олександра Коровайка, підтриманої Національною школою суддів України та Програмою USAID «Нове правосуддя».

Проректор звернула увагу на актуальність та важливість теми міжнародного гуманітарного права враховуючи складну ситуація в зоні збройного конфлікту на Сході України, наголосила на тому, що правосуддя має здійснюватися на всій території України. Наталія Шукліна зауважила, що цей навчальний курс розроблений з використанням інтерактивних методів навчання відповідно до вимог Концепції національних стандартів суддівської освіти та на початку семінару провела структурну вправу щодо знайомства та очікування учасників та учасниць семінару.

До учасників тренінгу звернувся голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко. Олександр Іванович відзначив важливість навчального заходу, подякував Національній школі суддів України та Програмі USAID «Нове правосуддя» за співпрацю, а також подякував колегам – суддям Херсонської та Миколаївської областей за проявлену ініціативу та участь у заході. Відзначив, що цей семінар є важливим дискусійним майданчиком для обговорення важливих практичних питань щодо застосування норм міжнародного гуманітарного права.

Ірина Зарецька, радник з правових питань Програмою USAID «Нове правосуддя» також підкреслила важливість і актуальність теми семінару в контексті теперішньої ситуації в Україні, подякувала за співпрацю НШСУ, голову Херсонського апеляційного суду, одного з розробників курсу Антону Короневичу, нинішньому представнику Президента України в АР Крим, суддям-розробникам та запросила суддів до співпраці з Програмою USAID «Нове правосуддя».

Тетяна Фулей, директор курсу, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти НШСУ наголосила на важливості практичних питань щодо застосування міжнародного гуманітарного права та провела огляд навчального матеріалу курсу.

Семінар проводять судді-розробники цього навчального курсу – Олег Кривенда, суддя Верховного Суду України, Валентина Гребенюк, суддя Апеляційного суду Миколаївської області у відставці та Андрій Савчак, суддя Перемишлянського районного суду Львівської області.

Мета семінару – навчити суддів застосовувати норми міжнародного гуманітарного права (МГП) та міжнародного кримінального права (МКП) у справах, пов’язаних із збройним конфліктом. Окрім цього, семінар є практично направлений на вироблення навичок щодо застосування норм МГП та МКП у національній судовій практиці, кваліфікації діянь за міжнародним та національним правом, належним чином застосовувати відповідні норми Кримінального кодексу України тощо. Програма семінару розрахована на два дня та передбачає поєднання опрацювання теоретичного матеріалу (міні-лекцій) з виконанням практичних завдань (робота у малих групах, індивідуальні завдання).

По завершенню семінару учасники та учасниці отримають сертифікати Національної школи суддів України.

З програмою заходу можна ознайомитися на вебсайті Національної школи суддів у розділі «Підготовка суддів».