Національна школа суддів України

Розширення співпраці Ради Європи та України у сфері кримінальної юстиції і правоохоронної діяльності у контексті війни

6 квітня 2023 року проректор Наталія Шукліна та заступник начальника відділу Олександр Іщенко взяли участь у презентації та засіданні Керівних комітетів проєктів Ради Європи “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України” та “Посилення правоохоронних органів України під час війни та у повоєнний період”, які реалізуються у межах Плану дій Ради Європи для України “Стійкість, відновлення та відбудова” на 2023–2026 роки.

Під час презентації було представлено заходи щодо розширеної співпраці Ради Європи та України у сфері кримінального юстиції та правоохоронної діяльності у контексті війни в рамках зазначених двох проєктів та окреслено загальну мету їх діяльності й взяті на себе зобов’язання у межах співпраці.

Затим відбулася загальна дискусія, упродовж якої бенефіціари проєктів з України мали змогу поінформувати партнерів про пріоритетні напрями діяльності у межах співпраці.

Наталія Шукліна подякувала Раді Європи за включення Національної школи суддів України до числа бенефіціарів проєкту “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України”, наголосивши, що ця співпраця є надзвичайно важливою для української судової системи у ці непрості для країни часи. Пані проректор також коротко окреслила ключові статутні завдання НШСУ, які сьогодні є пріоритетними у її діяльності. Зокрема, Школа у співпраці з Тренінговим центром прокурорів України вже розробила та продовжує активно розробляти вебінари і тренінги з питань розгляду судових проваджень щодо воєнних та військових злочинів, злочинів проти національної безпеки і оборони, відшкодування шкоди громадянам, завданої діями держави-агресора, міжнародного гуманітарного та кримінального права, а також новел законодавства, ухваленого після початку війни. Тому подальша співпраця з проєтом у цьому напрямі, зокрема залучення міжнародних експертів до заходів НШСУ, допоможе українським суддям і прокурорам напрацювати необхідний професійний досвід, який вони надалі зможуть використовувати під час розгляду кримінальних проваджень із зазначеної категорії справ.

Одразу після презентації відбулося засідання керівних комітетів двох проєктів, які проходили паралельно в різних секціях. Національна школа суддів України була учасником Керівного комітету проєкту Ради Європи “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України”.

У ході засідання було узгоджено з усіма бенефіціарами проєкту дворічний загальний робочий план (у тому числі річний на 2023 рік), а також обговорено потенційні ризики та заходи щодо їхнього пом’якшення, шляхи задоволення потреб, що виникають, та які не були охоплені робочим планом, розповсюдження інформації про результати проєктів та підвищення впливу їх результатів.

Представники НШСУ зосередили увагу на окремих напрямах співпраці з Проєктом, зокрема, розробці тренінгів з тематики арешту і вилучення активів, забезпечення процесуальних гарантій, відшкодування шкоди громадянам, завданої війною. Крім того, було озвучено практичну пропозицію щодо підготовки на базі Національної школи суддів України у межах реалізації робочого плану Проєкту національних тренерів зі складу суддів та прокурорів за конкретними категоріями воєнних злочинів, які будуть спроможні донести експертизу Ради Європи до своїх колег.

Учасниками заходу були представники високого рівня ключових партнерів/бенефіціарів проєктів у відповідній сфері співпраці, штаб-квартири Ради Європи, Офісу Ради Європи в Україні, керівництва проєктів РЄ, члени та спостерігачі Керівних комітетів проєктів.