Національна школа суддів України

Робота з вразливими свідками під час судового розгляду справ, пов’язаних із воєнними злочинами

14 квітня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом ЄС “Право-Justice” розпочали проведення навчального курсу “Робота з вразливими свідками під час судового розгляду справ, пов’язаних із воєнними злочинами” для суддів і прокурорів. Курс складається із 4 інтерактивних практичних модулів, які проводитимуться дистанційно один раз на тиждень.

Навчальний захід відкрили менеджерка міжнародного відділу Національної школи магістратури Франції, прокурор Еммануель Лодік-Барон, заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська та головна національна експертка компоненту з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Ольга Срібняк, які підкреслили важливість представленого курсу, оскільки він допоможе українським суддям і прокурорам отримати необхідний міжнародний досвід роботи з вразливими свідками під час судового розгляду справ, пов’язаних із воєнними злочинами.

Перший практичний тренінг було присвячено опрацюванню питань щодо причин вразливості та різних видів свідків у справах, пов’язаних із воєнними злочинами (практичний досвід опитування потерпілих та свідків; захист та підтримка вразливих свідків; моделі поводження з вразливими потерпілими та свідками у кримінальних провадженнях). Крім того, було розглянуто міжнародну практику та процедури підтримки щодо психосоціальної допомоги жертвам і свідкам (вплив травми на вразливих потерпілих і свідків; моделі опитування потерпілих від сексуального насильства).

До проведення навчання було залучено міжнародних експертів – Олів’є Бовалє, міжнародного суддю (ECCC & CPS), доктора наук (Франція), Жоеля Еннебуа, старшого слідчого суддю (спеціальний суд з організованої злочинності міста Ліон, Франція), Шанталь Ейд, дипломовану клінічну психологиню та психотерапевта (Франція), та Самі Гасбі, експерта із захисту свідків (CPS) (Франція).

У заключній частині навчання учасники мали змогу обмінятися думками з експертами та поставити додаткові запитання з тематики їх виступів.