Національна школа суддів України

Робота помічників суддів господарських судів в умовах воєнного стану

21–23 листопада 2022 року Національна школа суддів України, Дніпровське регіональне відділення, Одеське регіональне відділення і Харківське регіональне відділення проводять підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів у програмі “Zoom”.

З вітальними словами виступив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який ознайомив з викладацьким складом і побажав мирного дня. Заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК розповіла слухачам про особливості проведення підготовки в режимі онлайн, ознайомила з регламентом роботи триденного навчання і звернула увагу на виконання наказу ректора НШСУ щодо обов’язкового підключення вебкамери кожним з учасників. Заступник директора Харківського регіонального відділення Яна ШЕВЦОВА побажала всім учасникам успіхів в отриманні знань та підвищенні свого професійного рівня.

Суддя Господарського суду Запорізької області, кандидатка юридичних наук Оксана ЯРЕШКО обговорить зі слухачами реалізацію в господарському судочинстві принципу верховенства права, зосередить увагу на застосуванні Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також розгляне практику порушення господарськими судами ст. 6 Європейської конвенції з прав людини в світлі практики ЄСПЛ щодо України.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр КРИЖНИЙ висвітлить актуальні питання щодо відповідальності за порушення господарських зобов’язань та розповість про практику розгляду судових спорів, що виникають з кредитних правовідносин в умовах воєнного стану.

Під час лекції судді Господарського суду Тернопільської області Володимира ГЕВКА учасники матимуть можливість удосконалити свої знання щодо питань, які виникають в судовій практиці при вирішенні господарським судом корпоративних спорів.

Корисною і пізнавальною для помічників суддів буде лекція суддя Господарського суду Дніпропетровської області Юлія ФЕЩЕНКО стосовно оптимізації робочого часу.

Заступниця директорки Львівського регіонального відділення Тетяна АІЛІНЧІЙ обговорить порядок дій працівників апарату суду в надзвичайних ситуаціях.

В межах підготовки слухачі братимуть участь у тренінгу “Мовне оформлення судових рішень у господарському судочинстві”, який проведе головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Кабиш. На тренінгу помічники суддів поглиблять знання щодо особливості вживання мовних засобів у текстах судових рішень, виконають практичні завдання, братимуть участь у вхідному і підсумковому тестуванні, а також братимуть участь у міні-лекції пресконференції щодо особливості вживання мовних засобів у текстах судових рішень. 

Після успішного завершення триденної підготовки учасники та учасниці отримають електронний сертифікат НШСУ.