Національна школа суддів України

Психологічні особливості комунікативної компетентності

11 квітня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум для суддів місцевих та апеляційних загальних судів “Психологічні особливості комунікативної компетентності“.

Навчальний захід проведено заступником начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктором психологічних наук, доцентом, Андрієм МАСЛЮКОМ та головним спеціалістом відділу Анжелікою ФАРАФОНОВОЮ.

Увагу суддів було спрямовано на освоєння практичних вмінь та навичок ефективного спілкування суддів з учасниками процесу; неупередженого ставлення до людей різного соціального статусу; створення сприятливої атмосфери та пошуку спільних точок дотику для конструктивного діалогу; безоцінного сприйняття різноманітного життєвого досвіду інших.

Також під час семінару-практикуму увагу суддів акцентовано на питаннях асертивної поведінки, захисті особистих кордонів, неконфліктних мовних конструкціях. Ці та інші компоненти спілкування спрямовані на те, щоб урізноманітнити та збагатити знання суддів щодо комунікації не тільки в залі судового засідання, а і в повсякденному житті.