Національна школа суддів України

Психологічні аспекти ефективної комунікації у роботі суддів

26 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих та апеляційних судів апробацію тренінгу “Психологічні особливості ефективного спілкування в професійній діяльності суддів”.

Захід організовано та проведено спільно відділом науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників і коротко ознайомила їх із правилами та метою навчального заходу. Очільниця відділення звернула увагу на запит щодо покращення навиків ефективної комунікації, що є важливим для якісного та належного здійснення професійних обов’язків суддівською спільнотою.

До проведення апробації тренінгу було залучено начальницю відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидатку психологічних наук Ганну Савченко; заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктора психологічних наук, доцента Андрія Маслюка та психологиню відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліку Фарафонову.

Серед тем, що розглядались із учасниками на заході були психологічні основи спілкування; основи комунікативної компетенції та управління комунікацією. Протягом тренінгу лекторами проводились модеровані дискусії та експрес-опитування, під час якого розкривалась суть таких понять, як емпатія, толерантність, атракція та асертивність. Слухачі ділились власним досвідом щодо труднощів, які виникають у професійному спілкуванні та разом із викладачами обговорювали шляхи їх вирішення. Учасникам надавались практичні рекомендації щодо подолання бар’єрів у комунікації та створення сприятливої атмосфери для конструктивного діалогу у їхній професійній діяльності. Належної уваги було приділено формуванню навичок психологічної підтримки та неупередженого ставлення до людей різного соціального статусу.

Із програмою апробації тренінгу можна ознайомитись тут.