Національна школа суддів України

Психологічна і правова підтримка постраждалим внаслідок збройних конфліктів

26 травня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів семінар “Захист прав постраждалих внаслідок збройних конфліктів”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Консультативною місією Європейського Союзу та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна представила викладацький склад та зазначила, що тема заходу охоплює широке коло учасників процесуального провадження. Вона закликала активно комунікувати задля продуктивної роботи.

У своєму вступному слові директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин привітав слухачів та звернув увагу на нові виклики для суспільства і судової системи. Він також зауважив, що у різних регіонах країни вже є свій унікальний досвід роботи із постраждалими внаслідок військової агресії, яким варто обмінюватись для того, щоб у співпраці різних установ, організацій і постійному аналізі шляхів вирішення проблем надавати їм якомога якіснішу допомогу.

Тренер з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркус Ролофс зазначив, що Україна в стані війни зазнала значних трансформацій і кількість постраждалих продовжує зростати. Війна вплинула на кожного і тепер, в додаток до звичних справ, суди розглядають справи про воєнні злочини. Однак, попри все ми маємо бачити можливості для росту і змін для держави на краще.

Президентка Всеукраїнської асоціації індивідуальної психології, член NASAP, судовий експерт, психотерапевт Зоряна Кошулинська у своєму вступному слові поділилась своїм досвідом роботи із тимчасово переміщеними громадянами, біженцями, неповнолітніми, які постраждали через воєнні дії та наголосила, що зараз особливу увагу слід приділити дітям, адже вони наше майбутнє і майбутнє нашої держави.

До проведення семінару було залучено суддю Великої Палати Верховного Суду, кандидата юридичних наук, доцента Дмитра Гудиму; медіаторку, заступницю директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Віру Іськович; заступницю начальника Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області Любов Онуфрійчук та радницю Консультативної місії Європейського Союзу з гендерних питань Гізелу Дуеттінг.

Захід спільно модерували суддя, голова Кам’янко-Бузького районного суду Львівської області, кандидат юридичних наук Тарас Котормус; суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ігор Чорний та Зоряна Кошулинська.

З метою поглиблення знань про захист прав постраждалих внаслідок збройних конфліктів учасники разом із викладачами аналізували міжнародно-правові аспекти відповідальності держави за заподіяння такої шкоди та обговорювали зміни в законодавстві України, зумовлені викликами воєнного стану та повноваження працівників ДМС, надані з метою захисту прав і свобод осіб, що постраждали внаслідок збройних конфліктів. Тренери семінару також закцентували увагу слухачів на Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки. Мир. Безпека”. Ґрунтовно були розглянуті правові питання українців, спричинені війною та психологічні аспекти взаємодії із особами, які постраждали через військову агресію.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.