Національна школа суддів України

Проведено засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство”

15 березня 2023 року у Національній школі суддів України проведено онлайн–засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” під головуванням начальниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Олени Умнової.

У засіданні взяли участь судді-розробники Катерина Котельва, Валентина Маліновська, Людмила Макаренко, Стелла Цибізова, Максим Ходаківський, а також головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Віра Гайдук і працівник відділу підготовки викладачів (тренерів) Богдан Остудімов. До обговорення нових навчальних курсів долучилася суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Софія Данилів.

Учасники продемонстрували підготовлені матеріали нового семінару-практикуму для суддів місцевих загальних судів на тему: “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”, обговорили подальшу роботу над покращенням презентацій, їх наповненням, а також визначилися зі строками завершення роботи над цим семінаром.

Крім того, зважаючи на зміни в законодавстві та оновлення судової практики, учасники зібрання дійшли згоди щодо необхідності відповідної актуалізації навчальних матеріалів та доцільності їх коригування. Розробники лекцій вважають, що слід приділити більшу увагу питанням, що нині активно обговорюються в юридичній спільноті, адже перед національними судами постають дедалі нові виклики поряд з тими, що виникли на самому початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

З огляду на наведене вирішено, серед іншого, доопрацювати матеріали всеукраїнського семінару на тему: “Гарантії захисту трудових прав: судова практика та новели законодавчого регулювання під час воєнного стану”, що проводитиметься 06.04.2023.

Також розробниками обговорено тематику наповнення інших семінарів, підготовку яких вже розпочато згідно з Планом науково-дослідної та науково-методичної роботи Національної шкоди суддів України на 2023 рік. Зокрема, йшлося про роботу над семінаром стосовно розгляду справ про спадкування та семінаром щодо процесуальних питань здійснення цивільного судочинства (забезпечення позову, відновлення втраченого провадження тощо): визначено лекторів-розробників тем, обговорено інтерактивні методи навчання, які слід застосувати під час цих заходів.