Національна школа суддів України

Процедура банкрутства фізичних осіб

28 квітня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар у межах підготовки суддів та помічників суддів місцевих господарських судів “Розгляд справ про неплатоспроможність фізичних осіб господарськими судами: проблеми та шляхи вирішення”.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала його учасників, подякувала команді викладачів, які долучилися до формування програми семінару та його проведення.

У своєму вступному слові суддя Господарського суду Одеської області Лілія Грабован привітавши слухацьку аудиторію зазначила, що тема семінару є новою адже інститут банкрутства фізичної особи фактично введено із прийняттям КУзПБ у 2019 році, а процедури передбачені цим нормативно-правовим актом введені в дію в повній мірі лише у 2022 році, тому попереду ще багато досліджень з анонсованої тематики.

До проведення навчання було залучено суддю  Верховного суду у Касаційному  господарському суді Олександра Банаська; суддю Північного апеляційного господарського суду Бориса Полякова; суддів Господарського суду Одеської області Лілію Грабован та Світлану Антощук; суддю Господарського суду Чернівецької області Андрія Бутирського та докторанта Запорізького національного університету Родіона Полякова. Модератор заходу – Лілія Грабован.

З метою поглиблення знань про проблеми, що виникають при розгляді справ про неплатоспроможність фізичних осіб, спікерами разом із учасниками, аналізувалась актуальна практика Верховного Суду у такій категорії справ. Належно було висвітлено основні аспекти відкриття провадження та проведення процедур у справах про неплатоспроможність фізичних осіб; розгляд відокремлених проваджень у процедурі банкрутства фізичних осіб та тему закриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи.

Судді та помічники суддів місцевих господарських судів детально проаналізували поняття транскордонного банкрутства, правове регулювання та судову практику щодо нього. Для повного та різностороннього опрацювання теми неплатоспроможності фізичних осіб викладачами проводились сесія запитань-відповідей після кожної презентації лекції.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.