Національна школа суддів України

Протидія злочинам проти основ національної безпеки України

5 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів всеукраїнський вебінар “Злочини проти основ національної безпеки України”.

Цим вебінаром Національна школа суддів України продовжила проведення циклу освітніх заходів, присвячених питанням судочинства, що спрямовані на захист національних інтересів суспільства і України від зовнішніх та внутрішніх загроз в усіх сферах життєдіяльності.

У проведенні вебінару взяли участь судді  місцевих загальних  судів Петро Заруба та Ірина Шаповалова, прокурор Департаменту організаційно-контрольної діяльності, правового та аналітичного забезпечення Офісу Генерального прокурора Микола Туркот. Представником наукової спільноти виступив доцент кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого  Микола Рубащенко. Модерувала захід очільниця Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

У першій сесії судді та помічники суддів дослідили проблеми кваліфікації злочинів, передбачених статтями 109 і 110, 1141 КК України. Микола Туркот розповів про проблемні аспекти кваліфікації та правозастосування у справах пов’язаних із перешкоджанням законній діяльності Збройних Сил України й інших військових формувань. Науковець Микола Рубащенко акцентував увагу присутніх на діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

У другій сесії судді місцевих загальних судів Петро Заруба та Ірина Шаповалова висвітлили окремі питання кримінальної відповідальності за шпигунство і новели Кримінального кодексу України, пов’язані з розглядом справ про несанкціоноване поширення інформації щодо діяльності Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

На завершення всеукраїнського вебінару учасники та учасниці поділилися враженнями та зауваженнями, висловили свої побажання щодо тематики і проблемних питань для проведення майбутніх освітніх заходів.