Національна школа суддів України

Продовження роботи Конференції IOJT 2022. Виступ ректора Національної школи суддів України

1 листопада 2022 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук виступив із доповіддю “Суддівська освіта в умовах війни: досвід України” на конференції Міжнародної організації суддівської освіти (IOJT 2022) “Ефективна суддівська освіта: розуміння потреб вразливих верств населення”, яка проходить в місті Оттаві (Канада).

У своїй доповіді Микола Оніщук, зокрема, зосередив увагу учасників конференції на заходах Національної школи суддів України зі збереження здатностей до суддівської освіти в умовах війни. Ректор наголосив, що практично з перших днів війни НШСУ виступила платформою для широкого міжсуддівського діалогу. А отриманий раніше досвід організації навчальних заходів НШСУ в період карантинних обмежень, спричинених пандемією COVID-19, допоміг Школі максимально швидко організувати навчання виключно в онлайн форматі та дистанційній формі. Перевагами такого навчання є одночасне залучення чисельних аудиторій (до 300 суддів і більше). Українські судді майже щоденно мали можливість спілкуватися з представниками органів суддівського врядування і самоврядування,  керівниками системи правосуддя та органів самоврядування, отримали змогу бути у комунікаціях із суддями з питань організації діяльності судів в умовах воєнного стану.

У цей період Школа змінила підхід до навчального процесу, зокрема, перейшла до  короткотермінових (2–3 години) вебінарів з питань здійснення правосуддя, психологічної підтримки та безпеки суддів, а також скорегувала тематику навчальних заходів у бік проблематики воєнних та військових  злочинів, злочинів проти національної безпеки і оборони, новел законодавства, ухваленого після початку війни, – відмітив Микола Оніщук.

Крім того, в умовах воєнного стану НШСУ були розроблені нові навчальні курси, обумовлені викликами і потребами воєнного часу (відповідальність за порушення правил і звичаїв війни, злочини агресії злочини проти людяності). За участі європейських суддів, прокурорів і експертів з Франції, Італії, Нідерландів, Іспанії, Болгарії вивчався досвід та проводився аналіз юрисдикції міжнародних трибуналів і положень міжнародного гуманітарного права. Посилювалася взаємодія з Тренінговим центром прокурорів України щодо участі прокурорів у навчальних програмах та заходах.

Окрему увагу Микола Оніщук приділив ознайомленню учасників з Комплексним планом Національної школи суддів України щодо підвищення рівня професійної компетентності суддів при розгляді справ про воєнні злочини, розробленим спільно з проєктами та програмами міжнародної технічної допомоги Україні та за їх активної участі в реалізації, метою якого є:

– посилення знань, умінь та навичок суддів щодо розгляду справ про воєнні злочини та інші міжнародні злочини, забезпечення належного застосування національними судами норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права;

– підготовка модельних судових рішень (методичних рекомендацій) з розгляду актуальних видів воєнних злочинів та запровадження індивідуального консультування суддів, у провадженні яких знаходяться справи відповідних категорій;

– упорядкування документів на допомогу суддям з тематики міжнародного гуманітарного права.

У межах цієї ж сесії в онлайн форматі від України виступила керівник апарату Вінницького апеляційного суду Наталія Король.