Національна школа суддів України

Продовження підготовки суддів Вищого антикорупційного суду

23 березня 2023 року Національна школа суддів України продовжила підготовку суддів Вищого антикорупційного суду у партнерстві з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні та проєктом Ради Європи “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України”.     

Передостанній день підготовки проводила модераторка Лілія Гуцал, директорка Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України.

Заняття розпочалося з предметної та надзвичайно актуальної лекції Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини (2012–2013 рр.), голови АО “Назар Кульчицький та Партнери” Назара Кульчицького “Розуміння та застосування практики Європейського суду з прав людини: релевантне застосування практики Європейського суду з прав людини. Коректність цитування рішень Європейського суду з прав людини”.

Продовжив підготовку суддів міжнародний експерт Ради Європи Ліліан Апостол (Республіка Молдова), який у своєму виступі поділився досвідом  щодо практики застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Предметом обговорення другої сесії стали питання щодо кваліфікації злочину за статтею 366-2 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації) та проблемних ситуацій, які виникають при розгляді суддями ВАКС кримінальних проваджень під час досудового розслідування і судового розгляду. Спікерами цієї сесії були професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук, доцент Костянтин Задоя та керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський.

Під час тематичних сесій чергового навчального дня судді ВАКС долучалися до обговорення теоретичних та практичних питань, які стосувалися тематики виступів експертів.