Національна школа суддів України

Продовження підготовки суддів Верховного Суду

12 травня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з проєктами Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту  прав осіб, постраждалих  від війни в Україні”, “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України”, Програми підтримки ОБСЄ для України “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, фаза ІІ”, Європейського Союзу “Право-Justice” та Благодійною організацією “Адвокати за міжнародний розвиток” (Великобританія) продовжила підготовку суддів Верховного Суду, яка проходила у цей день за чотирма окремими програмами для суддів кожного з касаційних судів у рамках тижневої програми підвищення та підтримання рівня кваліфікації суддів.

Четвертий день занять за визначеними напрямками роботи касаційних судів модерували проректор Наталія Шукліна, начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов Гончар, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко, директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал та старший спеціаліст проєктів Програми підтримки ОБСЄ для України Олександр Сидєльніков.

Підготовка складалася з тематичних сесій для суддів кожного з касаційних судів у складі Верховного Суду – Касаційного адміністративного, Касаційного господарського, Касаційного цивільного та Касаційного кримінального судів.

Так, для суддів Касаційного господарського суду навчання розпочалося лекцією “Ідея справедливості в господарському праві” професорки кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету імені Василя Стуса, д.ю.н. Олени Беляневич. Продовжила навчання директорка Державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій”, д.ю.н., професорка, академік Національної академії правових наук України Олена Орлюк, яка фахово розповіла про новації в сфері інтелектуальної власності як євроінтеграційного вектора розвитку.

Під час наступної сесії судді господарської юрисдикції прослухали тематичні доповіді на теми “Практика суду Європейського Союзу та її застосування в господарському судочинстві України” (спікер – завідувачка кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Київського національного торгівельно-економічного університету, д.ю.н., професорка, заслужена юристка України Наталія Мазаракі) та “Цивілістичний аспект санкцій щодо вилучення активів фізичних та юридичних осіб країни агресора” (спікер – заступниця голови Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України та Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України, заслужена юристка України Інна Ємельянова).

Натомість судді цивільної юрисдикції у ході своїх двох сесій мали змогу подискутувати щодо питань: “Практика суду Європейського Союзу та її застосування в цивільному судочинстві України”, “Застосування юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді цивільних справ”, “Судовий захист та компенсація за завдану шкоду особам, які постраждали від війни: досвід Хорватії та стандарти Ради Європи” та “Правосуддя в умовах війни: процесуальний аспект в контексті права на справедливий суд”. Тон у розмові тут задавали українські та міжнародні фахівці – завідувачка кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Київського національного торгівельно-економічного університету, д.ю.н., професорка, заслужена юристка України Наталія Мазаракі, суддя Конституційного Суду України, к.ю.н., заслужена юристка України Галина Юровська, експерт Ради Європи, суддя Конституційного Суду Республіки Хорватії у відставці, екс-член Венеціанської комісії Славіца Баніг та доцентка кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, д.ю.н., дослідниця Грацького університету імені Карла і Франца (Австрія) Тетяна Цувіна.

Увага суддів Касаційного адміністративного суду під час першої сесії навчального дня була зосереджена на двох тематичних лекція “Закон України “Про адміністративну процедуру” та його вплив на здійснення правосуддя” (доповідач – старший науковий співробітник Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, к.ю.н., національний експерт проєкту Європейського Союзу “Право-Justice” Віктор Тимощук) та “Гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами: непорушний тандем чи самобутні засади адміністративного судочинства” (доповідач – професорка кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, д.ю.н. Надія Писаренко).

У подальшому судді-адміністративники опрацювали питання щодо застосування антикорупційного законодавства в судах в умовах воєнного стану та суб’єктів звернення до адміністративного суду (доступу до правосуддя), під керівництвом фахових викладачів – директора Академії фінансового моніторингу, к. ю. н., професора Ростислава Марчука та начальниці відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, к.ю.н., заслуженої юристки України Тетяни Фулей.

Заняття суддів Касаційного кримінального суду проходили виключно за участі міжнародних експертів. Викладачами на сесіях кримінальної юрисдикції були ­– Королівський адвокат (КС), суддя Бенджамін Гумперт (Сполучене Королівство), баристер Судової палати Монктону у Великій Британії Джеремі МакБрайд, експерт проєкту Європейського Союзу “Право-Justice” Даріуш Сілєцькій (Польща) та експерт Ради Європи Тео Біль (Бельгія). 

У своїх виступах доповідачі розкрили та обговорили із суддями надзвичайно актуальні для нинішніх українських реалій теми: “Воєнні злочини – 1 частина. Загальні положення та види воєнних злочинів. Застосовність Римського статуту. Злочини проти цивільного населення”, “Практика Європейського суду з прав людини щодо справ, пов’язаних із збройним конфліктом”, “Застосування міжнародних договорів при розгляді кримінальних проваджень проти миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку”, “Застосування процедури екстрадиції у кримінальному провадженні”.

Під час тематичних сесій чергового навчального дня судді ВС долучалися до обговорення теоретичних та практичних питань, які стосувалися тематики виступів експертів.