Національна школа суддів України

Проблемні питання господарського судочинства

12–16 листопада  2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.                   

Вітальною промовою підготовку відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та заступник голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов. У своєму виступі ректор зазначив, що в основі освітньої доктрини Національної школи суддів України лежать підходи, що ґрунтуються на формуванні суддівських навичок, умінь та обізнаності щодо питань суддівської етики, прав людини, розумінні особливої, значущої ролі судді в утвердженні верховенства права. Микола Оніщук розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів.           

Програмою підготовки передбачено спілкування суддів із досвідченими колегами, авторитетними науковцями. Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Людмила Стратієнко обговорить актуальне питання щодо особливості розгляду корпоративних спорів. Корисним для професійного зростання буде доповідь судді Київського апеляційного господарського суду Бориса Грека щодо зобов’язального права та зобов’язальних правовідносин. Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, секретар судової палати Тетяна Дроботова залучить суддів до обговорення проблемних питань щодо здійснення судового провадження під час розгляду справ у суді першої інстанції за приписами ГПК України та розповість про застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ господарськими судами.


Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, професор Олена Беляневич під час інтерактивної лекції розгляне актуальні проблеми господарського договірного права. Суддя Київського апеляційного господарського суду, доктор юридичних наук, професор Борис Поляков ознайомить із практикою застосування законодавства про банкрутство. Суддя господарського суду міста Києва, кандидат юридичних наук Віта Бондарчук зосередить увагу колег на актуальних питаннях розгляду спорів у господарських судах за участі Антимонопольного комітету України та його територіальних відділень. Суддя господарського суду міста Києва Інна Алєєва розгляне проблемні питання доказування в господарському судочинстві та формалізації електронних доказів у господарському процесі та зосередить увагу на застосуванні Європейської конвенції з прав людини і практиці Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві. 

                       

Суддя господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко обговорить із суддями особливості розгляду спорів, що виникають із правочинів щодо акцій, часток, паїв у  юридичній особі, та проаналізує особливості розгляду похідних позовів у спорах між господарським товариством та його посадовою особою про відшкодування збитків. Також викладач розповість про застосування деяких норм процесуального права під час розгляду справ, що виникають із корпоративних відносин. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська зосередить увагу на важливому питанні щодо запобігання та виявлення корупційних правопорушень, моніторингу способу життя та особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру. Викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш допоможе суддям удосконалити знання з українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. 
          Враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки суддів місцевих господарських судів буде проведено тренінг на тему: “Психологічна адаптація до суддівської діяльності” (модератор – начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Ганна Савченко).
          Під час підготовки судді візьмуть участь у дискусіях, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання та шляхи їх вирішення.