Національна школа суддів України

Проблемні питання адміністративного судочинства

7–11 грудня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних адміністративних судів.

Підготовку розпочали ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук та проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко.

У своєму виступі Микола Оніщук зазначив, що освітня доктрина Національної школи суддів України ґрунтується на формуванні та розвитку суддівських навичок, умінь. Ректор наголосив, що в межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” (модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький) та “Доступ до публічної інформації у світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів” (модератор – заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського самоврядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко).

Анатолій Костенко зосередив увагу суддівської аудиторії на сучасних технологіях навчання в Національній школі суддів України та наголосив на необхідності чіткого дотримання суддями програми навчального заходу.

У ході інтерактивних лекцій з використанням презентації Power Point передбачено спілкування суддів із висококваліфікованими авторитетними колегами, правниками, науковцями.

Суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук Ірина Желтобрюх залучить суддів до обговорення практики Верховного Суду в податкових спорах. Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидат юридичних наук Любов Гончар висвітлить проблемні питання розмежування юрисдикції в адміністративних, господарських і цивільних спорах та правові висновки Верховного Суду із цього питання,  а також розгляне питання щодо справ з охорони довкілля та захисту прав людини. Заступник начальника (директора) відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Цуркан приділить увагу обговоренню правових позицій Верховного Суду щодо розв'язання спорів за позовами з питань прийняття, проходження та припинення  публічної служби. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситников розгляне важливі питання щодо доказів і доказування , приділить увагу особливостям формування предмета доказування, підставам перегляду судових рішень в апеляційному і касаційному порядках та судовій практиці. Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олена Ганечко скерує суддів до розгляду процесуального примусу в адміністративному судочинстві. Суддя Київського окружного адміністративного суду Олена Терлецька зосередить увагу слухацької аудиторії на участі прокурора в адміністративному судочинстві: підстави та повноваження. Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 р.р.), адвокат Жанна Лук’яненко обговорить застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві. Актуальною є тема щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією, яку запропонує для вивчення викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська. Головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів Анжеліка Фарафонова поінформує суддів щодо дієвих способів у боротьбі зі стресом та керуванні стресом як протидії професійному вигоранню та розвитку навичок саморегуляції.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.