Національна школа суддів України

Проблеми розгляду справ про неплатоспроможність фізичних осіб

24 березня 2023 року Одеське регіональне відділення провело всеукраїнський семінар для суддів і помічників суддів господарських судів “Розгляд справ про неплатоспроможність фізичних осіб господарськими судами: проблеми та шляхи вирішення”.

Захід відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який привітав учасників, ознайомив їх з особливостями онлайн-навчання, представив викладачів та побажав усім присутнім мирного дня й плідної роботи на семінарі.

Для проведення заходу запрошено суддю Верховного суду у Касаційному  господарському суді Олександра Банаська; суддю Північного апеляційного господарського суду, доктора юридичних наук, професора Бориса Полякова; суддю Південно-західного апеляційного господарського суду Костянтина Богатиря; суддю Господарського суду Закарпатської області, кандидата юридичних наук Павла Пригузу; суддю Господарського суду Чернівецької області, доктора юридичних наук, професора Андрія Бутирського; суддю Господарського суду Одеської області Світлану Антощук; доктора філософії в галузі права, докторанта Запорізького національного університету Родіона Полякова.

Модерувала семінар Лілія Грабован – суддя Господарського суду Одеської області, кандидат юридичних наук.

Упродовж заходу судді ознайомились з актуальною практикою Верховного Суду у справах про неплатоспроможність фізичних осіб; обговорили проблеми відновлення платоспроможності фізичної особи в практиці господарських судів України. Викладачі розглянули окремі проблемні питання при розгляді справ про неплатоспроможність фізичних осіб, основні аспекти відкриття провадження та проведення процедур у справах про неплатоспроможність фізичних осіб, звернули увагу на зловживання правами учасників таких справ. Судді також ознайомились із поняттям, правовим регулюванням та судовою практикою щодо транскордонного банкрутства.

Насичений матеріалом семінар завершився сесією відповідей на численні запитання суддів.