Національна школа суддів України

Пріоритетні напрями співпраці з новим проєктом Ради Європи у сфері соціального захисту та соціальних прав

23 березня 2023 року проректор Наталія Шукліна, начальниця відділу Тетяна Фулей, провідна наукова співробітниця Катерина Слюсарева та головна спеціалістка Людмила Паршикова взяли участь в офіційному відкритті проєкту Ради Європи “Посилення соціального захисту в Україні” та Першому засіданні Керівного комітету проєкту.

Метою засідання було обговорення поточної ситуації і ключових викликів у сфері соціального захисту та соціальних прав в Україні в умовах війни, а також визначення пріоритетів бенефіціарів проєкту та майбутні заходи у межах співпраці з партнерами.

Під час засідання відбулася фахова дискусія на тему “Соціальні права в Україні під час війни”, у якій взяли участь члени та спостерігачі Керівного комітету проєкту. Крім того, було презентовано новий проєкт “Посилення соціального захисту в Україні”, а також зазначено його перспективні цілі та мету діяльності в Україні.

Упродовж засідання бенефіціари проєкту з України мали змогу поінформувати партнерів про свої пріоритетні напрями співпраці з новим Проєктом.

Тетяна Фулей, зокрема, відзначила багаторічне партнерство з проєктами Ради Європи і досвід Національної школи суддів України у розробці та впровадженні курсів, спрямованих на захист соціальних прав людини в Україні. Водночас новим проєктом РЄ “Посилення соціального захисту в Україні” передбачено приведення у відповідність політики та законодавчої бази щодо соціальних прав до європейських стандартів і комплексні заходи, спрямовані на підвищення спроможності державних установ сприяти просуванню та захисту соціальних прав людей з уразливих груп населення й широкої громадськості. Національна школа суддів України планує долучитися до зазначених планів Проєкту.

За результатами проведеного Керівного комітету проєкту було затверджено загальний робочий план Проєкту на 2023–2024 роки.

Нинішнє онлайн–засідання супроводжувалося також мовою жестів.

Членами Керівного комітету проєкту є: Рада Європи, Міністерство соціальної політики України, Офіс Президента України (в тому числі Радниця-Уповноважена Президента України з питань безбар’єрності), Комітет Верхованої Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (Секретаріат), Національна школа суддів України, Система безоплатної правової допомоги, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Національний університет імені Тараса Шевченка.