Національна школа суддів України

Принципи міжнародного гуманітарного права

1 листопада 2022 року Проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” у співпраці з Національною школою суддів України провели першу сесію навчального онлайн–курсу для суддів та прокурорів “Розслідування та судовий розгляд міжнародних злочинів та тяжких порушень прав людини”. Програмою курсу передбачено шість інтерактивних модулів з лекційною та практичною частинами, які проводитимуться дистанційно на платформі Zoom один раз на тиждень. Тренерами навчання виступлять провідні національні та міжнародні експерти Проєкту ЄС “Право-Justice”, а слухачами – 25 суддів та прокурорів.

Навчання відкрили голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Ради суддів України Богдан Моніч, начальник Департаменту протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов, директорка Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Лілія Гуцал та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант.

Як було зазначено, нинішній навчальний курс має на меті допомогти суддям та прокурорам в досягненні комплексного розуміння засад міжнародного кримінального права, важливих аспектів розслідування і притягнення до відповідальності за воєнні злочини та грубі порушення прав людини. У процесі навчання будуть детально розглянуті теми, що стосуються понять і принципів міжнародного гуманітарного права, форми відповідальності за міжнародні злочини, стратегії та процедури розслідування воєнних злочинів, методів опитування вразливих свідків, а також стратегій захисту, що застосовуються у справах про воєнні злочини.

У ході першого модуля тренери курсу – спеціаліст з гуманітарного права Гері Коллінз (Італія), міжнародний суддя Верховного суду Косова (2017–2018 рр.) Даріуш Сєліцкій (Польща) та спеціаліст з розслідувальної діяльності, правопорядку та безпеки Корнеліс Верхаерен (Нідерланди) – розглянули питання щодо принципів міжнародного гуманітарного права та основ міжнародних злочинів, а також на практичних кейсах розібрали зі слухачами теми щодо: звичайних та міжнародних злочинів; кримінальної відповідальність, командування та контролю; застосовності Женевських конвенцій.

У заключній частині навчання судді та прокурори мали можливість обмінятися думками з національними і міжнародними тренерами та подискутувати з озвучених питань.