Національна школа суддів України

Презентація базового навчального курсу

21 вересня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ” провела  презентацію базового навчального курсу підготовки для суддів місцевих загальних та окружних адміністративних судів “Судовий захист внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України”.

З вітальним словом до учасників та учасниць презентації звернувся Стен Ньорлов, Голова Офісу Ради Європи в Україні, який висловив захоплення, що в таких надскладних умовах розробники курсу зуміли напрацювати важливий матеріал і апробувати навчальний курс для суддів. Пан Стен Ньорлов зазначив, що 14 червня 2022 року завдяки рішенню Генеральної секретарки Офіс Ради Європи в Києві було знову відкрито і, незважаючи на збройну агресію, він продовжуватиме надавати допомогу Україні. Рада Європи підтримуватиме Україну відповідно до зміненого плану згідно рішення Комітету міністрів у Турині у травні цього року, а тому розробка даного курсу має важливе значення для здійснення належного правосуддя в Україні у період збройної агресії.

В.о. ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна у своїй вступній промові подякувала Проєкту за тісну, плідну співпрацю, а також наголосила на підготовці курсу у надзвичайно короткі строки, у зв’язку з його необхідністю та актуальністю. Базовий курс складається з чотирьох модулів, що були проведені у форматі вебінарів, однак кожен з яких вже може бути окремим самостійним заходом: “Правовий захист прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії: основні європейські стандарти та категорії справ”; “Захист трудових і соціальних прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії: європейські стандарти та українське законодавство і практика”; “Судовий захист житлових прав та права власності постраждалих від збройної агресії”; “Компенсація за шкоду, завдану збройною агресією проти України”.

Наталія Шукліна зауважила, що розробниками базового курсу стали експерти Ради Європи, науковці, фахівці-практики та судді: Алла Федорова, кандидатка юридичних наук, доцент, доцент кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Михайло Шумило, начальник правового управління (ІV) департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, доктор юридичних наук, старший науковий співробітник; Юлія Трало, координаторка з питань надання юридичної допомоги, БФ “Право на захист”. Даний курс буде включений до програми підготовки та підвищення кваліфікації суддів на 2023 рік.

Лілія Гретарсдоттір, Голова Управління програм співпраці, Генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи (м. Страсбург) привітала учасників та учасниць із презентацією важливого навчального заходу, наголосила на необхідності захисту цілої низки прав внутрішньо-переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України.

Cуддя ВС Т. Анцупова подякувала НШСУ та проєкту РЄ за розробку цього курсу, і відзначила, що авторами зроблена титанічна праця. Наголосила, що завдання ВС - цементувати ті принципи, які мають бути непохитними, і у справах ВПО важливо пам'ятати, що ВПО - це це громадяни України, які потребують додаткового захисту, а не зазнавати обмежень.важливо приділяти увагу доказовій базі, і що питання юрисдикції та ефективного контролю є первинними щодо питання відповідальності держави. Методологія розгляду цих категорій справ буде удосконалюватися, однак принципи мають бути непохитними, і такі курси сприяють засвоєнню суддями цих підходів.

Модерувала презентацію базового курсу Ганна Христова, керівниця Проєкту Ради Європи Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень, яка  зазначила, що для Проєкту Ради Європи співпраця із судовим корпусом й Національною школою суддів України є абсолютно ключовою, та висловила сподівання як у практичній корисності для суддів вже розробленого курсу, так і щодо подальшої співпраці проєктів Ради Європи і НШСУ.

Керувала робочою групою з розробки базового навчального курсу і модерувала серію вебінарів базового курсу начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка презентувала цілі, очікувані результати та формат базового курсу для суддів.

Дмитро Крівцов, суддя Московського районного суду м. Харкова з практичної точки зору проаналізував правовий захист внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України.Cуддя ВС Т. Анцупова подякувала НШСУ та проєкту РЄ за розробку цього курсу, і відзначила, що авторами зроблена титанічна праця. Наголосила, що завдання ВС - цементувати ті принципи, які мають бути непохитними, і у справах ВПО важливо пам'ятати, що ВПО - це це громадяни України, які потребують додаткового захисту, а не зазнавати обмежень.

важливо приділяти увагу доказовій базі, і що питання юрисдикції та ефективного контролю є первинними щодо питання відповідальності держави. Методологія розгляду цих категорій справ буде удосконалюватися, однак принципи мають бути непохитними, і такі курси сприяють засвоєнню суддями цих підходів.


Розробники базового курсу відповідно презентували матеріали, які складатимуть чотири модулі дистанційного курсу та будуть завантаженні на платформу дистанційного навчання НШСУ та сайт Офісу Ради Європи в Україні.