Національна школа суддів України

Презентація Керівних принципів та методики документування порушень прав дитини внаслідок сексуального насильства, підготовлених Радою Європи

20 жовтня 2022 року представники Національної школи суддів України Олександр Кравчук та Наталія Федорченко взяли участь в онлайн-зустрічі з нагоди презентації Керівних принципів та методики документування порушень прав дитини внаслідок сексуального насильства, підготовлених Радою Європи.

Зустріч організована Офісом Ради Європи в Україні, який реалізує проект «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні, фаза ІІІ», що є продовженням попередньої ІІ-ої фази проекту, яка була впроваджена у 2020-2021 році, відповідно до Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 роки.

Необхідність розробки  Керівних принципів та методики документування порушень прав дитини в наслідок сексуального насильства виникла після прийняття в квітні 2022 року Радою Європи у тісній співпраці з Урядом України та зацікавленими сторонами поправок до Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 роки у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації, частина яких стосується захисту прав дітей в умовах війни.

 Керівні принципи розроблені Радою Європи відповідно до Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Лансаротська конвенція) та розраховані для використання в діяльності представників правоохоронних органів і судових органів, що проводять розслідування, здійснюють судове переслідування та розгляд справ про тяжкі й насильницькі злочини щодо дітей, в тому числі в умовах збройної агресії.

У ході засідання було обговорено Керівні принципи та методики документування порушень прав дитини в наслідок сексуального насильства та їх значення для національної практики.

У зустрічі взяли участь представники і представниці міністерств Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судової гілки влади, представництв міжнародних організацій в Україні, організацій громадянського суспільства, експертного і наукового співтовариства.

За результатами зустрічі були визначені наступні кроки проекту Ради Європи по документуванню порушень прав дитини внаслідок сексуального насильства.