Національна школа суддів України

Право на збори, мітинги, походи і демонстрації в умовах воєнного стану

1 вересня 2022 року Національна школа суддів України продовжила серію навчальних заходів для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів за участю судді Конституційного Суду України, кандидатки юридичних наук Галини Юровської лекцією “Право на збори, мітинги, походи і демонстрації в умовах воєнного стану”.

У виступі спікерка, зокрема, зазначила, що нинішнє заняття присвячене конституційним правам громадян на проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що закріплені в ст. 39 Конституції України “Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування…”, а також зробила узагальнення практики застосування й тлумачення названих принципів.

Галина Юровська зробила добірку та аналіз рішень Конституційних судів світу, міжнародних актів, що стосуються застосування положень законів іноземних держав щодо проведення зборів, мітингів, демонстрацій. Вона також звернула увагу й на те, що законодавство зазнало змін у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні та розповіла про кримінальну відповідальність за перешкоджання проведення зборів, мітингів, демонстрацій.

Під час навчання судді мали можливість долучитися до обговорення важливого питання, отримати ґрунтовні та фахові відповіді на проблемні запитання.