Національна школа суддів України

Право на соціальний захист у практиці конституційного судочинства.

8 вересня 2022 року згідно з Календарним планом Національної школи суддів України суддя Конституційного Суду України Галина Юровська провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів лекцію “Право на соціальний захист у практиці конституційного судочинства”.

Національна школа суддів України продовжує традицію проведення циклу навчальних лекцій для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів за участі судді Конституційного Суду України, кандидатки юридичних наук Галини Юровської. У вітальній промові вона зокрема, зазначила, що лекція присвячена конституційним правам громадян на соціальний захист,  зокрема що гарантовані ст. 46 Конституції України: “Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом…” та зробила узагальнення практики застосування судами та тлумачення цих принципів.

Доповідачем зроблено добірку та аналіз рішень та висновків Конституційного Суду України, що стосуються офіційного тлумачення законів, в яких закріплені соціальні гарантії та регламентовано порядок реалізації цього права.

Галина Юровська розповіла практику Конституційного Суду України, так в одному з рішень суд дійшов висновку, що право громадян на соціальний захист не залежить від досягненням ними пенсійного віку, таке право гарантується всім громадянам, які його потребують, незалежно від того, до якої вікової категорії вони належать. В іншому рішенні Конституційного Суду України вказано, що Конституцією України відокремлено й інші категорії громадян України, які потребують додаткових гарантій держави, зокрема гарантій соціального захисту, до них належать громадяни, які відповідно до ст. 17  Конституції України перебувають на службі в органах, що забезпечують суверенітет і територіальну цілісність України, її економічну та інформаційну безпеку.

Конституційний Суд України вважає, що зазначені положення Основного Закону України зобов’язують  державу створити ефективну систему соціального захисту різних категорій осіб, яка сприяла б узгодженню рівня їхнього життя з реалізацією права на достатній життєвий рівень для них та їхніх сімей шляхом надання відповідного соціального забезпечення.

Під час навчання судді мали можливість долучитися до обговорення важливого питання, отримати ґрунтовні, фахові відповіді на проблемні запитання.