Національна школа суддів України

Практичні питання щодо захисту соціальних та інших прав військовослужбовців

12 квітня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Третім апеляційним адміністративним судом проводить круглий стіл “Проблемні питання, які виникають в практиці адміністративних судів при вирішенні спорів щодо захисту соціальних та інших прав військовослужбовців” для суддів окружних адміністративних судів.

Із вітальними словами виступили:  Анатолій КОРШУН, голова Третього апеляційного адміністративного суду, доктор філософії в галузі права; Андрій КОРЕНЕВ, голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук; Андрій КРИВОШЕЯ,  помічник начальника Дніпропетровського територіального центру комплектування та соціальної підтримки з правової роботи, начальник юридичної групи, майор юстиції; Віталій КУЛІКОВСЬКИЙ, помічник командувача оперативного командування “Схід” з правової роботи, начальник юридичної служби, полковник юстиції; Олена ВОРОНЦОВА, в. о. директора КЗ “Обласний клінічний центр медико-соціальної експертизи” ДОР. У виступах вони підкреслили, що з початком активних воєнних дій виникла потреба в обговоренні проблемних питань, які виникають в практиці адміністративних судів при вирішені спорів щодо захисту соціальних та інших прав військовослужбовців; а питання, що будуть висвітлені на цьому круглому столі, спілкування учасників і дискусії допоможуть якісніше проаналізувати законодавчі норми та існуючу практику окружних та апеляційних адміністративних судів, а також обговорити шляхи вирішення нагальних проблем.

Модератором круглого столу був директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ.

На початку круглого столу суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Надія СЛІПЕЦЬ розповіла про правовий статус осіб, які брали участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. До обговорення цих питань були запрошені Андрій КРИВОШЕЯ – помічник начальника Дніпропетровського територіального центру комплектування та соціальної підтримки з правової роботи, начальник юридичної групи, майор юстиції і Віталій КУЛІКОВСЬКИЙ – помічник командувача оперативного командування “Схід” з правової роботи, начальник юридичної служби, полковник юстиції.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ірина ВЕРБА зосередила увагу слухачів на грошовому забезпеченні військовослужбовців, зокрема на отриманні одноразової грошової допомоги у зв’язку із загибеллю військовослужбовця. 

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Станіслав ЗЛАТІН зупинився на проблемних питаннях, які виникають під час розгляду спорів щодо виплати військовослужбовцю додаткової винагороди. В обговоренні питань стосовно нарахування, позбавлення та виплат в період лікування після поранення брав участь суддя Андрій СУХОВАРОВ та інші зацікавлені учасники круглого столу.

Суддя, заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій СУХОВАРОВ ознайомив з особливостями розгляду спорів про визнання протиправними рішень військово-лікарської комісії стосовно визнання ступені придатності до військової служби з огляду на практику Верховного Суду (постанова від 12 червня 2020 № 810/5009/18). У жвавій дискусії брала участь Олена ВОРОНЦОВА – в. о. директора КЗ “Обласний клінічний центр медико-соціальної експертизи” ДОР і судді окружного адміністративного суду.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ірина ВЕРБА роз’яснила проблемні питання застосування процесуальних норм у справах цієї категорії стосовно строків звернення до суду, доказів, викликів сторін тощо. До обговорення проблемних питань також долучився суддя Андрій СУХОВАРОВ та інші учасники круглого столу.

Всі тематичні питання круглого столу викликали у присутніх жваву дискусію і активний обмін думками.

Наприкінці круглого столу учасники круглого столу подякували за можливість обговорити практику адміністративних судів при вирішені спорів щодо захисту соціальних та інших прав військовослужбовців і отримати відповіді на проблемні питання.

Повний текст програми круглого столу розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.