Національна школа суддів України

Позасудові механізми вирішення спору

7 червня 2019 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено загальноукраїнський семінар  для суддів апеляційних та окружних судів на тему: “Позасудові механізми вирішення спору: національна практика та міжнародний досвід”.

Вітальною промовою семінар відкрили директор Одеського регіонального відділення, заслужений юрист України  Валерій Левенець та суддя, голова П’ятого апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олександр Джабурія. Викладачами запрошено фахівців з питань медіації – суддю Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ларису Зуєву, суддю Одеського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Еллу Катаєву,  президента Української академії медіації, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України, адвоката, медіатора Луізу Романадзе та адвоката, доцента кафедри цивільного процесу Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидата юридичних наук Григорія Тріпульського .

Під час семінару Елла Катаєва та Лариса Зуєва охарактеризували світові тенденції виникнення та розвитку альтернативних способів вирішення спорів, міжнародні стандарти у сфері медіації та зарубіжний досвід, ознайомили слухачів з можливостями процедури врегулювання спору за участі судді в Канаді та присудову медіацію в Німеччині. Григорій Тріпульський роз’яснив суддям роль адвоката у процесі налаштування клієнта на примирення та можливість ініціювання, а також ефективного проведення процедури врегулювання спору за участі судді. Окрім того, учасники детально розібрали проблемні питання щодо впровадження альтернативних способів вирішення правових спорів в Україні. Разом із Луізою Романадзе судді проаналізували законопроектні ініціативи щодо медіації, обговорили переваги та бонуси медіації для суддів.

На завершення учасники попрацювали  над процедурою врегулювання спору за участі судді та адвокатів за реальним кейсом із судової справи та обговорили результати своїх напрацювань.